САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 776706Укупно посета:
  • 2474968Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ХЕРОЈ ЗБЛИЖИО ПРИЈАТЕЉЕ

Јулске слободарске свечаности зближиле су пријатеље. Делегација СУБНОР-а Бора, посетила је Цетиње, где их је најпре, у склопу пријема поводом Дана државности, поздравио председник Црне Горе Филип Вујановић. Борани су у Љуботињу положили венац на монументални обновљени споменик у.Народног хероја и борског рудара, Јована Вучковића, где је, откривена спомен-плоча, поклон РТБ Бор.

Јован Вучковић је задужио и Бор и Прекорницу, и Србију и Црну Гору. Доборовољно је, након 13.-јулског устанка, ступио у Ловћенски партизнаски одред. Ратни пут започиње од Пељевља преко Романије и Игмана, Сињајевине и Коњица, Бугоја и Ливна истичући се у борбама на Дрини, Неретви и Сутјесци. Погинуо је, у саставу Прве пролетерске бригаде, 3. октобра 1944. у јуришу на Мркоњић град. Тројица његове браће, због учешћа у НОБ, стрељани су 1942. године у Ријеци Црнојевића. Године 1953. прогалшен је народним херојем. У Бору, где је радио од 1937. године до почетка рата, подигнута му је спомен биста. Град Бор га слави као са овог јединог народног хероја и зато дугујемо захвалност сабраћи из Србије – нагласио је, градоначелник Цетиња Александар Богдановић који је заједно са Жарком Петровићем, председником СУБНОР-а Борског округа, открио спомен- плочу.

Брана Филиповић, песник и новинар из Бора, гвороио је своје стихове “Пред бистом хероја Јова Вучковића”.

Једно реаговање на Сарадња

  • pedjaza каже:

    Jovan Vučković, zajenidčki sin Cetinja i Bora, proslavio je meštane ovih krajeva u toku NOR-a. Vredan rudar, nesutrašivi borac, narodni heroj, koji nije zaboravljen ni posle više od 70 goina od junačke pogibije, svojim delima je postao most za saradnju između 2 grada i 2 naroda.
    Spomen ploča podignuta u njegovu čast, podsećaće sve priadnike sadašnjih i budućih generacija na vreme kada su se životi nesebično ulagali u temelje slobode, koju, nažalost, neki kasnije nisu umeli da cene.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
20°
Rain Shower
05:0820:19 CEST
TueWedThu
27/18°C
26/19°C
24/18°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.