САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 782255Укупно посета:
  • 2485887Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ПРОЛЕТЕРИ У ПРОБОЈУ

Делегација Секције бораца, потомака и поштовалаца Прве пролетерске НОУ бригаде посетила је Илок, Шаренград и Вуковар.

Делегацију је предводио председник Секције Зденко Дупланчић док је свечаности пробоја Сремског фронта и ослобођења Вуковара организовало Удружење антифашистичких бораца и антифашиста Вуковара, са председником Лазаром Ђокићем.

Свечаностима је присуствовао и председник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Републике Хрватске Фрањо Хабулин, као и представници града Вуковара и Вуковарско-Сремске Жупаније.

Наша делегација је, поред Вуковара, где је била главна свечаност, посетила и Илок и Шаренград, где се бригада борила и 12. априла 1945. године са осталим јединицама наше армије пробила фронт.

Централна прослава је обележена полагањем венаца у центру Вуковара, на Спомен костурницу у којој су сахрањене кости погинулих другова као и стрељаних родољуба (већина Срба) од усташа 1942.године.

У свечаној сали која сада носи име Хрватски дом, одржана је академија посвећена пробоју Сремског фронта и ослобођењу Вуковара, где је говорио и пуковник Зденко Дупланчић.

Једно реаговање на Седам деценија

  • pedjaza каже:

    Saradnja SUBNOR-a Srbije sa Savezom antifafištičkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, ovog puta oličena kroz obeležavanje 70 godina od proboja Sremskog fronta, pokazuje da antifafizam ne poznaje nacionalnost i državne granice.
    U borbi za slamanje fašitma nije se gledalo ko je pripadnik koje nacije, vere, niti bilo kakva druga različitost, već je cilj svima bio isti – oslobođenje od fašističkih okupatora. Upravo tako je i danas, kada se prisećamo tih događaja i odajemo počast njihovim učesnicima. Time se antifašizam potvrđuje kao ono što nas je od uvek povezivalo i gde smo sve druge razlike obrisali.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Rain Shower
06:2818:32 CEST
MonTueWed
min 6°C
16/4°C
18/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.