САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 784787Укупно посета:
 • 2490321Укупно прегледа:
 • 2Тренутно посетилаца:

НАРОД СРБИЈЕ, ПРЕДВОЂЕН ПАРТИЗАНИМА, БИО УВЕК НА ПРАВОЈ СТРАНИ

У  завршним месецима смо још једне успешне годинеу којој је СУБНОР Србије постигао завидне резултате и са свим члановима масовне организације потврдио значајно место у нашем друштву.

Предстоји, међутим, још низ посебних активности о којима је, на питања редакције ”Борца”, говорио председник проф. др Миодраг Зечевић.

Нарочито значајно место заузимају предстојеће свечаности поводом седамдесетогодишњице победе над фашизмом у Другом светском рату, у којој су партизанске антифашистичке снаге Србије, заједно са борцима Црвене армије и другим савезничким јединицама, протерале окупаторске хитлеровске завојеваче и њихове верне слуге.

Стег слободарске Србије, која је увек била на правој страни, надвио се над Београдом и нашом земљом после беспоштедне четворогодишње борбе у којој су част и достојанство непокореног народа увек били идеја водиља.

ЈУЛСКЕ БАКЉЕ СУ И ПОСЕБАН ДУГ

Миодраг Зечевић

Миодраг Зечевић

”Борац”: Прошле су јулске свечаности које су обележиле активност СУБНОР-а  као антифашистичке организације.

Миодраг Зечевић: Обележавање јулских догађаја из 1941. године је обавеза према ратним друговима и дужност према новим генерацијама да знају истину о ономе шта се догађало те ратне године и понашању својих предака у њој. То смо достојанствено обележили и обележаваће се све док постоје слободарски дух и поштовање према славној прошлости и историји овог народа.

СУБНОР има статутарно утврђене циљеве удруживања из којих проистичу задаци организације који се континуелно остварују. Они су текући живот и рад организације. Поред њих постоје активности које имају манифестациони карактер, као што је 70.година ослобођења Србије од фашистичке окупације.

Б: До краја 2014. године остало је неколико месеца у којима је СУБНОР по традицији веома активан не само због тога што се оцењује активност у текућој и припрема програм деловања за следећу годину, већ као организација која има  место у друштвеном животу Србије.

М.З: Период пред нама је изузетно значајан за СУБНОР. Од почетка септембра све до краја децембра пред организацијама СУБНОР-а  налазе се неколико озбиљних задатка. Основни је да достојанствено обележимо 70. годишњицу ослобођења Србије од окупатора и фашистичке колаборације. То почиње почетком септембра и траје до конца децембра кад је, 1944. године, ослобођена скоро цела Србија.

Ту годину узимамо за ослобођење територије Србије, без обзира на то што су се још у неким енклавним деловима водиле борбе. Идуће године обележавамо 70.година победе над фашизмом у Југославији, наше бивше заједничке државе. То је највећи савремени датум у историји света и Србије.

ШТА  СВЕ  ТРЕБА  ДА  УРАДИМО

Обележавање не сме да буде стереотипно. Треба да има наглашену ослободилачку димензију у којој је учествовао цео народ, посебно омладина и деца (пинири) који су били са борцима и уз борце у тој борби.

 • Млади треба да буду носиоци културно-уметничког и политичког обележавања а органи и чланови СУБНОР-а да организују и усмеравају и да буде опште прихваћено у свакој средини.
 • У припреми годишњице обележавања СУБНОР треба да поднесе званични предлог скупштини општине да се врате називи улица и друга обележја која је заменила бивша власт у обрачуну са народнослободилачком борбом српског народа  против фашистичког окупатора и колаборације. Нека поједине скупштине то и не учине, али ће бар јавност знати за оне које жале за фашистичком прошлошћу Србије и колаборацијом са фашистичким окупатором. Јавност треба да буде обавештена о односу органа власти и политичкх партија према датуму ослобођења места од фашистичког окупатора и колаборације и односом према том обележавању.
 • Настојати да се у свим школама одржи час на коме ће професори и борци говорити о томе како се борио народ тог краја за све време рата, које је жртве поднео и како је од партизана и уз које жртве ослобођено то место. Ко су били борци против фашистичког окупатора а ко су били они који су са њима сарађивали.
 • На пригодном скупу приликом обележавања, ако не главни, обавезно да говори омладинац.
 • Настојати да обележавање буде опште, заједно са органима власти, невладиним организацијама и политичким партијама које вреднују антифашизам и поштују НОБ и наш допринос победи над фашизмом. Месне организације СУБНОР-а треба да буду главни носиоци активности кад је у питању анимација грађана у обележавању.
 • Обновити захтев скупштини општине да дан ослобођења од фашистичких окупатора и домаћих сарадника буде дан који званично обележава општина, или буде дан општине.
 • Спомен обележја очистити и култивисати, извршити притисак на власт да се обнове оштећена или уништена спомен-обележја и више водити рачуна о свим обележјима из историје Србије.
 • Промовисати публикације које говоре о НОБ у том крају, без обзира на што су раније објављене. Треба да буду повод за разговор о борби народа тог краја за време окупације.

  У овој активности окружни и градски одбори треба да координирају целокупан посао и пруже конкретну помоћ општинским организацијама у односу са органима локалне самоуправе и политичким партијама.

Покрајински одбор АП Војводине и Косова и Метохије треба да раде  све оно што раде окружни и градски органи СУБНОР-а кад је у питању и конкретна помоћ у решавању обележавања 70.годишњице на свом подручју.

Ово није рутинско обележавање неког догађаја. Ово је 70. годишњица у којој је свет у тешкој кризи и која се обележава са све мањим бројем учесника тих догађаја.

У обележавању борцима НОР-а треба дати посебно поштовање и пажњу, протоколарно истаћи њихово место у организацији обележавања, нека уз њих стоје и иду омладинци и деца, јер су они били млади у том рату.

ОСЛОБОЂЕЊЕ  ЈЕ  ДЕО  ЧЕТВОРОГОДИШЊЕ  БОРБЕ

Б: Организује се спектакуларно 70година ослобођења Београда, али и других места.

М.З: Ослобођење Београда било је пресудно за ослобођење Србије и Југославије. Међународна и унутрашња јавност ослобођење главног града једне државе прихвата као чин ослобођења целе земље. Чишћење непријатеља са осталих делова  земље сматра се техничким питањем.

Ослобођење Београда (20.октобар 1944.) и других места у Србији  које се обележава треба пажљиво припремити како би се изразила четворогодишња борба за ослобођење од окупатора и све оно што се догодило у тој борби. Ниједно место у Србији није ослобођео наиласком неке војске која у походу заузима оно што јој је на путу. Једно је оперативна акција војних јединица за освајање једног места, а друго четворогодишња борба народа против окупатора и његових националних сарадника за ослобођење окупираног града или места. Освајање једног места од јединица партизанске народноослободилачке војске и Београда са Црвеном армијом је завршни чин једне четворогодишње борбе која се водила са окупатором и домаћим квислинзима и колаборацијом.

Борба са окупатором и квислинзима и колаорацијом почела је 1941. године и водила се до ослобођења Београда или неког другог места.

Били бисмо неправедни кад би ослобођење Београда везали за период од 10-20.октобра 1944. године. То је период борбе у којој је непријатељ истеран из Београда и коначно ослобођен. Борбе за Београд почеле су 1941. и вођене све до ослобођења града.

На улицама Београда у току 1941-1944. године погинуло је у борби са окупатором и специјалном полицијом 7-8 секретара Градског комитета КПЈ која је организовала и водила ту борбу, на десетине чланова Градског комитета КПЈ, на стотине секретара и чланова реонских комитета и чланова КПЈ, на хиљаде скојеваца, сарадника НОП-а, небројено је завршило по домаћим и окупаторским логорима и оставило своје животе борећи се по целој Србији за њено ослобођење.

Ослобођење је завршни чин наше четворогодишње борбе против фашистичког окупатора и домаћих сарадника, а борба је трајала од 1941. године.

Организоване припреме за ослобођење Београда интензивно су почеле у јулу 1944. године када су у Београд послате бројне обавештајно-диверзантске групе, обновљена и ојачана партијска и скојевска организација, обновљени илегални органи власти, покривени значајни објекти и припреман народ за коначно ослобођење.  

Без тих припрема ослобођење Београда и других места не би ни приближно тако успешно текло. Нема општине у Србији (за време рата то су били срезови) у којима није погинуло на десетине партијских радника, на стотине партизана и сарадника НОП-а, на хиљаде прошло кроз логоре, многи стрељани, поклани, куће паљене сарадницима НОП-а и уништене целе породице, али борба је трајала до ослобођења одређеног места. У томе је карактеристика и специфичност наше народноослободилачке партизанске борбе. 

Ако то не би било присутно у обележавању 70.годишњице победе, онда није испричана права прича коју треба да кажемо данашњој генерацији.

 ЗНА  СЕ  ШТА  СУ  СИМБОЛИ  ПОБЕДЕ

 Б: Настављено је са обележавањем дана ослобођења у већини места и после увођења политичког плурализма деведесетих, али некако немушто, осим од стране СУБНОР-а.

М.З: У праву сте. Један бивши председник Републике Србије у обележавању годишњице ослобођења Београда није никако могао да се сети или превали преко језика ко је ослободио Београд. Пречуо је и обавештење шефа  стране државе који је присуствовао догађају.

У овом обележавању годишњице признања се морају дати онима који су водили устанак и борбу до ослобођења земље, а то су КПЈ а вођа устанка био је Јосип Броз Тито. То су народни симболи те борбе. Без јавног признања  оним снагама које су дигле устанак, организовале и водиле народну борбу и довеле до победе, била би фарса. Без таквог прилаза нема стварног поштовања тог завршног чина борбе за ослобођење ни места, нити целе земље. Морамо имати снаге да признамо истину.

Б: Очито обележавање 70.годишњице ослобођења Србије је најважније питање за СУБНОР,  који су до краја 2014. године други задаци и послови?

М.З: Организације СУБНОР-а у складу са Статутом и Програмом рада за 2014. годину имају предвиђене задатке и они се редовно остварују.

Посебну пажњу заслужују још два питања. Посао усклађивања општинских, градских, окружних и покрајинских статута са новодонесеним Статутом СУБНОР-а Србије је ургентан. Организација се мора системски ускладити и повезати, а посебно у општини, граду и округу ово решавати на статутаран начин, имајући у виду вертикалну организованост појединих невладиних организација на нивоу Србије.

Евиденција и проналажење имовине о којој не постоји евиденција и решавање тог питања сходно Правилнику о имовини и Упутству од изузетног је значаја за даљи развој СУБНОР-а као организације – рекао је, у разговору за „Борац”, професор др Миодраг Зечевић, председник СУБНОР-а Србије.

Gvtbr36_beograd gradjani-docekuju-oslobodioce OSLOBODIOCI BEOGRADA

3 реаговања на Седам деценија слободе

 • Lune каже:

  Četnici su sramota za srpski narod
  Na današnji dan pre 70 godina desilo se nešto čega se četnici nerado sećaju. Tog dana – 12. septembar 1944. – odrekao ih se kralj Petar II (tada su „zvanicno“ dunuli u kandilo).
  Toga dana Petar II je u obraćanju stanovništvu Jugoslavije pozvao jugoslovenske narode da se ujedine i pristupe NOVJ „pod maršalom Titom“. „Svi oni koji se oslanjaju na neprijatelja protiv interesa svog vlastitog naroda i njegove budućnosti, i koji se ne bi odazvali ovom pozivu, neće uspeti da se oslobode izdajničkog žiga ni pred narodom, ni pred istorijom.“
  Prethodno je 25. avgusta raspustio Vrhovnu komandu JVuO. Od tad četnici Draže Mihailovića postaju isključivo fukara, banditi i odmetnici – odmetnička banda koja ratuje protiv sopstvene države na strani nacističkog okupatora – iako su banda bili i pre toga.

 • pedjaza каже:

  U obeležavanju sedamdeseogodišnjeg jubileja oslobođenja Beograda i Srbije od fašističkog okupatora, SUBNOR će svakako imati najznačajniju ulogu i time još jednom potvrditi svoju doslednost u negovanju tradacija NOR-a i antifašističke borbe.
  Večina mesta u Srbiji upravo ove godine obeležava 7 decenija od oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Već za nekoliko dana počeće serija obeležavanja tih datuma, budući da su partizani na čelu sa vrhovnim komandantom Josipom Brozom Titom, zajedno sa jedinicama Crvene armije, počev od septembra 1944. godine krenuli u veliku akciju oslobađanja.
  Ovo je ujedno i prilika da se u stručnoj, naučnoj i medijskoj javnosti otvoreno skrene pažnja na sva bitna pitanja četvorogodišnje borbe protiv okupatora i još jednom odgovori na brojne nedoumice u vezi toga.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Cloudy
07:0317:42 CEST
MonTueWed
min 8°C
17/8°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.