САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 784793Укупно посета:
  • 2490328Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

НЕПРОЛАЗНЕ  СВЕТИЊЕ  НАШЕГ  НАРОДА

СУБНОР Србије, многољудна и респектабилна организација, ушла је са великим амбицијама у годину у којој наш народ, са већим делом прогресивне светске заједнице држава, слави седам деценија слободе.

И победе над хитлеровском нацистичком армадом Немачке у Другом светском рату, чему је никад поробљена Србија, са партизанском војском, дала немерљив и свугде хваљен и истицан драгоцени допринос.

Те непролазне светиње нашег народа СУБНОР ће, са садашњих преко 100 хиљада чланова, љубоморно чувати и надаље.

Добрим радом у интересу бољитка наше државе. На начин како је примерен у прошлој години и на основу програма о којем је, иначе, Председништво расправљало у децембру. Комплетни извештаји и планови за ову годину већ су достављени чланству и Републичком одбору, који ће коначну оцену ускоро оцењивати и усвојити као обавезајући документ.

Председништво СУБНОР-а је, такође, прихватило ”програмску платформу”, коју објављујемо и ради упознавања шире јавности

ОВАЦИЈЕ  ОСЛОБОДИОЦИМА БЕОГРАДА

Глобални Извештај о раду СУБНОР-а Србије у 2014. години приказује активности СУБНОР-а као це­лине на нивоу Републике Србије, а у исто време и рад општинских, градских, окружних и покрајин­ских одбора широко разгранате организације у нашој држави – баштиника народноослободилачке и партизанске борбе и револуције у Другом светском рату и антифашистичког басти­она пред ретрогадним појавама угрожавања слободе, изазивања сукоба, напада на територијални ин­тегритет и сличних претњи циклично понавља­них у разним срединама и све више широм планете.

Обавеза СУБНОР-а у том погледу, у челном реду авангардних снага, посебно је велика и одго­ворна у 2014. и 2015. години због тога што савре­мени свет обележава седам деценија слободе и ги­гантске победе над фашистичком армадом наци­стичке хитлеровске Немачке и њиховим помагачи­ма из домаћих редова у Другом светском рату, че­му је Србија, као део заједничких снага предво­ђеним КПЈ и маршалом Титом, дала изузетан и свугде признат историјски допринос у оквиру саве­зничког антифашистичког корпуса.

Нема наше организационе целине, од Репуб­личког одбора и Председништва до сваке матичне ћелије и појединачног члана, која није на најбољи начин, знањем и срцем, а тако ће бити и у 2015. години, учествовала у достојанственом обележа­вању широм Србије. Антифашизам се као констан­тна вредност вратио у наше просторе.

Очигледно је направљен  искорак у односу на претходне године у којима је и СУБНОР проскрибован од новона­дошлих властодржаца и истина о Другом светском рату фалсификована у корист поражених и одбаче­них квислинга чије су наводно заслуге масовно приписивали наручени прокламовани експерти задојени и осветничком заклетвом потомака.

Октобарски дани 2014. дали су прилику да се најзад и поново чује права реч о слободарству на­рода у Србији, о страни победника и никад на странпутици, о храбрости и непоколебљивости у ратним годинама четрдесетих прошлог века.

Осло­бађање Београда, главног града, било је више од победе, доказ да је фашизам смрвљен, постало је симбол нових очекивања, вера у бољитак. На том принципу је и организована свечаност у којој је, на свим нивоима, СУБНОР активно учествовао.

Ослободиоци Београда, партизани, наши чла­нови, бурно су и вишеминутно поздрављани на трибинама победничке војне параде. Тако је било и у дворани Сава центра кад су овацијама дочекани.

У говору је Председник Републике одао признање  патризанској војсци која је земљу ослобађала од фашиста заједно са јединицама совјетске Црвене армије.

СУСРЕТ  СА  ПРЕДСЕДНИКОМ ПУТИНОМ

Представници СУБНОР-а су били и у Свечаном и у Организационом одбору прославе Дана ослобођења и допринели уобличавању програма.

Председник СУБНОР-а Србије, проф.др Миодраг Зечевић, са генералом др Браниславом Попо­вићем и пуковником Зденком Дупланчићем, пред­стављен је и председнику Руске Федерације Влади­миру Путину, што је још једно признање нашој организацији, значај деловања, доказ улоге.

Не може се, међутим, рећи да у свему долазе бољи дани за антифашизам, славну прошлост, не­порециву традицију, СУБНОР Србије.

И поред по­зитивних искорака, јавног обавезивања најодго­ворнијих званичника, врло брзо и у налету јавиле су се снаге које на стари и бруталан начин потиру исказану политичку вољу садашње гарнитуре вла­сти. То се огледа и у избегавању СУБНОР-а као репрезентативне и најмасовније организације, а са такозваног терена стижу алармантне информације о поновном уклањању симбола, одузимању просто­рија, потискивању приликом прослава и давању примата заговорницима својевремених квислинга, организовању на посебно пијететним местима изложби са упитним садржајем, искључивању на­ших представника из локалних одбора јавних пре­ду­зећа са волонтерским статусом.

Све то неће и не може да нас спречи да још агилније и са много воље прионемо на посао и испуњење статутарних и програмских обавеза у свакој средини. Непокобљиво и на исти препозна­тљив начин као што смо чинили у рани­јим и, посебно, у 2014. години.

СУБНОР се у сваком кутку Србије препо­знаје и треба, и мора, да буде саставни део средине и са члановима, без обзира на узраст, доприноси општем развоју и бољој сутрашњици. Сматрамо да је СУБНОР у претежном броју места већ успео да превазиђе ранији политички одијум, успостави толерантне партнерске односе, сузбије агресивност коју конзервативци испољавају према НОБ, НОП и историјској партизанској стварности.

СНАГА ЈЕ  У  ИСТИНИ  И  РАДУ

Снага СУБНОР-а је у историјској истини и чињеницама. Нема силе која може да избрише и потисне историју, да издају претвори у врлину, сарадњу са окупатором против слободе свог народа преобрази у квалитет.

Организације СУБНОР-а морају, без обзира на то где су лоциране, да упорно и доследно наставе борбу против фалсификовања историје и пруже још снажнији отпор свима што кроз рехабилитацију квислинштва и колаборације оправдавају учињено недело и у друштвени живот Србије враћају осавремењену варијанту неонаци­зма и фашизма.

Припадници народноослободилачког покре­та Србије су се борили за слободу народа и државу. Имајући то у виду, треба успостављати однос са органима власти и, без обзира на партијску при­падност оних што су добили већину, доприносити заједничком интересу и подржати сваку делатност која решава животне потребе, посебно младих и здравствену и социјалну заштиту старих.

Србија и СУБНОР славе у 2015. години, као и већи део прогресивних држава на европском континенту, седам деценија слободе после слома фашистичког и квислиншког ига у Другом свет­ском рату. Србија слави победу коју је у надчовечанској борби већ остварила крајем 1944. и у створеним условима и по вољи већине основала демократску власт и кренула у обнову.

Задатак  СУБНОР-а је да на свим свеча­ностима окупи што више народа, посебно младих, да се насваком месту и у свакој прилици говори о кључним догађајима из славне партизанске борбе и личностима што су обележили јуначке дане. Треба указати на жртвовање генерација и снагу да из­граде привредно, друштвено, војно, политички и морално разрушену и опљачкану земљу коју је у другој половини 20. столећа уважавао цео свет.

СУБНОР има разлога да буде задовољан ра­дом чланства, на унутрашњем и међународном плану, током 2014. године. Нашу снагу и широк фронт ћемо још више ојачати у 2015. години. Планови су обимни и амбициозни и не постоји разлог за бригу. Јачаћемо организацију прошири­вањем из редова младе генерације антифашиста, поштовалаца и потомака бораца и поратних гради­теља, чланова сличних удружења који налазе раз­лог да буду колективно са нама.

СУБНОР ће наставити, чувајући традицију, да доприноси бољој будућности Србије.

Једно реаговање на Седам деценија слободе

  • pedjaza каже:

    Mlađe generacije su preko potrebne SUBNOR-u, kako bi došlo do unapređenja njegovog rada i kako bi njegove aktivnosti dobile širu popularnost.
    U mnogim lokalnim podružnicama, nažalost, aktivonst se svela na nekolicinu starijih ljudi, pretežno penzionera, koji svoje delovanje u SUBNOR-u više posmatraju kao neku vrstu hobija, poput šaha ili ribolova, na primer, nego kao proces koji u fokusu treba da ima potenciranje vrednosti NOR-a i slavne antifašističke borbe. Tako imamo niz slučajeva gde se značajni datumi obeleže čisto protokolarno, uz malobrojno prisustvo ljudi, sa malo medija ili bez medija itd. Ukratko, to se radi čisto da bi se odredio red i moglo da se kaže kako je ipak ograganizovan neki skup tim povodom.
    Ako SUBNOR želi da ima budućnost, najozbiljnije treba da preduzme korake u smeru što masovnije integracije ljudi mlađe i srednje generacije u svoje redove, a pogotovo u organe koji se bave odlučivanjem.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Cloudy
07:0317:42 CEST
MonTueWed
min 8°C
17/8°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.