САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 786740Укупно посета:
  • 2494381Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ИСПИСАЛИ  СМО  ИСТОРИЈУ  СЛОБОДАРСТВА

У Спомен парку Јајинци, подно Авале и крај Београда, одржана је комеморативна свечаност стрељаним родољубима у Другом светском рату.

Комеморацији су присуствовали председник Републике Србије Томислав Николић, председница Скупштине Маја Гојковић, представници Владе, СУБНОР-а Србије, дипломатског кора, цркве, преживели логораши, борци НОР-а, потомци, родбина и многи антифашисти.

На монументални споменик венце су положили Председник Републике,  министар Александар Вулин, а и делегација СУБНОР-а Србије – председник проф. др Миодраг Зечевић, чланови Председништва Јелица Миловановић и Драгомир Вучићевић.

По полагању венаца говорио је логораш Бањице и Маутхаузена Душан Стојиљковић-Поп о страдању и уништавањима Срба, Јевреја и Цигана у  хитлеровским ”фабрикама смрти”. Подсетио на многе концентрационе логоре код нас и Европи, где су фашисти на најмонструознији начин ликвидирали људе, жене, децу. Набројао низ злочинаца, управника логора у којима су примењивана најсуровија мучења. И Спомен парк Јајинци је део стравичног програма мучилишта.

У Јајинцима, крај споменика подсетника, говорио је Председник Републике Србије Томислав Николић, указао на злочине који су фашисти и домаћи издајници починили и које не смемо да заборавимо да се никад не понове. Историја Србије је књига о сталном страдању нашег народа и „зато је наш намучен и напаћен народ исписао историју слободарства, није никада освајао, већ ослобађао и бранио и одбранио се, доводећи себе до ивице биолошког опстанка“.

Културно-уметнички део (наступили су истакнути уметници Предраг и Вања Ејдус) посвећен је страдању народа Србије у Другом светском рату.

Једно реаговање на Седам великих деценија

  • pedjaza каже:

    Strelište u Jajincima bio je prostor gde je za vreme okupacije u Srbiji (1941—1944) streljano 80.000 rodoljuba, svih nacionalnosti, najviše srpske.
    Streljanja u Jajincima su počela od jula 1941. kada je pogubljena prva grupa osuđenih jevreja. Od tada, pa sve do početka uklanjanja nemačkih tragova zločina u okupiranom Beogradu, strelište u Jajincima bilo je mesto gde je streljano najviše osuđenika u čitavoj okupiranoj Srbiji.
    Streljane ne možemo oživeti, niti članovima njihovih porodica i potomcima nadoknaditi gubitak njihovih najmilijih, ali komemorativnim skupovima i manifestacijama svakako možemo ukazati poštovanje svim tim nevinim žrtvama i stalno podsećati pripadnike novih generacija na istorijske činjenice koje treba da ojačaju njihovu svest o značaju antifašizma.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Clear
06:3316:12 CET
TueWedThu
min 7°C
16/4°C
13/1°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.