САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 777118Укупно посета:
  • 2475688Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

НИ ПРЕД ЈЕДНИМ ОСВАЈАЧЕМ НИСМО ПОКЛЕКНУЛИ

На народном скупу, поводом Дана устанка Србије у Другом светском рату, у Белој Цркви је у име СУБНОР-а Србије говорио потпредседник Жељко Зиројевић.

”После 77 година, окупили смо се у устаничкој Белој Цркви, у срцу Рађевине, да чувајући славну слободарску традицију нашег народа још једном осветлимо тренутке када је вођен позивом Комунистичке партије Југославије и генералног секретара, касније Врховног команданта Народноослободилачке војске и Партизанских одреда Југославије, Јосипа Броза Тита, студент Жикица Јовановић Шпанац, политички комесар Рађевске партизанске чете, позвао  Србију на устанак против фашизма.

СЕДАМ ПАРТИЗАНСКИХ ОДРЕДА

Шпанац је тада, у поробљеној Европи, показао немачким хитлеровцима који су већ увелико газили ка Москви да у жилама народа Србије тече крв бесмртних јунака из Првог и Другог српског устанка, да живе успомене на слободаре са Цера, Мачковог камена и Колубаре, да наш народ никада није признавао капитулацију и полагао оружје пред освајачима било с које стране да стижу.

Тих јулских дана 1941. године Србијом су стварани партизански одреди (њих седам) а међу првима Ваљевски, Космајско – посавски, Крагујевачки, Краљевачки, Топлички, Расински, Први шумадијски и многи други.

Отварајући тако нови фронт, партизани Србије ће немачком Трећем Рајху задати огромну главобољу и на делу показати ко је ко и с киме у располућеној Европи што је подигла руке у вис.

Историјски догађај, 7. јул у Белој Цркви, један је од непролазних вредности Србије и њеног народа. Четврти и седми јул су симболи слободарства које СУБНОР Србије баштини, почев од оних првобораца који су ковали слободу 1941.године па до најмлађих чланова, чува антифашизам као темељни принцип цивилизације и слободарских традиција Србије.

И сада, као 1941. године, СУБНОР Србије предвођен својим руководством, са преко 135.000 агилних чланова, доприноси општем бољитку и стара се да не утихне патриотизам, негује успомене на оне што су животе дали за  садашњу и будућу слободу, за боље сутра.

ФАШИСТИ И ФАЛСИФИКАТОРИ НЕЋЕ ПРОЋИ

 Покушаји повампирења фашизма захваљујући шачицама прекрајача историјске истине, да фалсификатима прикажу окупаторове слуге као патриоте и родољубе по туђем задатку,нису нашли нити ће наћи упориште у слободољубивом народу Србије. СУБНОР Србије почев од учесника славних епопеја Игманског марша, Сутјеске, Неретве, Сремског фронта, бораца из времена одбрамбених ратова 1992. године и НАТО агресије 1999. године, као и потомака чији су дедови и очеви бранили слободу и част свога народа, никада није, нити ће сагињати главу пред онима који желе да угрозе територијални интегритет и суверенитет Србије. Какви смо били на Сувобору, Гучеву, Дрини, Игману, Неретви, Сутјесци, Срему, Кошарама, такви ћемо бити увек. Јер ми смо народ који „није од јуче, има нас за данас, биће нас и за сутра”. Такав остаје и СУБНОР Србије  који достојно репрезентује нашу Републику на домаћем и светском плану,па је и због тога, кад   слави седам деценија часног постојања,  добио огромна признања – од Владе Републике Србије, преко ресорног Министарства, Златну повељу СРПСКИ РАТНИК, а од Председника Републике Србије престижни Сретењски орден за допринос антифашизму, чувању традиције и ширењу угледа Србије у свету.

 Многољудно чланство СУБНОР-а ће поносно, као и наша држава, наставити правим путем и бити са новом генерацијом потомака, поштовалаца, свих људи добре воље, вредан чувар светле наше свугде препознатљиве традиције.

И градитељ мира, сарадње, споразумевања, слободе и независности у име сигурне просперитетне будућности.

Србија је Земља вечне слободе и слободара. Живела Србија”- рекао је, поводом Дана устанка 1941, потпредседник Жељко Зиројевић у име СУБНОР-а Србије.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
22°
Rain Shower
05:1320:15 CEST
SunMonTue
min 18°C
23/18°C
25/18°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.