САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 784640Укупно посета:
 • 2490059Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

ЖИВОТ ЗА ИДЕАЛЕ  СЛОБОДЕ

Увек смо животом бранили идеале слободе и идеје за које смо се залагали поносно истичући антифашизам.

У Београду и другим местима у Србији, на обележавању 6.априла, наследници храбрих људи наше земље поклонили су се страдалницима у мучком бомбардовању хитлеровских нациста 1941.

У рану зору, пре 74 године, немачка авијација се обрушила на  уснули ”отворени град”, што је морало, по свим међународним правним прописима и оног времена, да значи заштиту од сваког напада. Хитлер је, међутим, одлучио да свом силином казни непослушни народ који се осмелио да нешто раније, 27.марта, обори предајнички пакт који су потписали Цветковић и Мачек и Југославију уврстили у нацистичке редове.

Народ на улицама Београда, предвођен и члановима КПЈ, супротставио се издаји, а сам чин обарања неприродног савезништва омео је Хитлера у спровођењу плана ”Барбароса” везаног за инвазију на Совјетски Савез.

Немачки фирер није објавио рат Југославији али је авијатичарима, који су се уздигли са писта крај Беча и Граца и Арада, наредио да разорним и запаљивим бомбама униште град на ушћу Саве у Дунав.

Крвничко уништавање је трајало више дана, обнављено је и ноћу. Београд је имао око 370 хиљада становника и сматра се да је око четири хиљаде изгубило живот у тим првим тренуцима Другог светског рата.

Центар Београда је посебно разрушен Уништени су многи објекти, међу њима и зграда Народне библиотеке на Косанчићевом венцу са низом раритетних књига.

Немци су априлских дана бомбардовали и Краљево, Ниш и друга места. Историчари сматрају да је у тим нападима из ваздуха страдало најмање 20 хиљада људи, док се број жртава у свим годинама Другог светског рата процењује на 1.7 милион људи, што је за једну невелику земљу  данак који се није могао надокнадити.

На више места у Београду су званичници Републике Србије и главног града положили венце и одали пошту страдалим у терористичким акцијама хитлеровске Немачке.

На земунском кеју је делегацију СУБНОР-а Србије предводио члан Председништва генерал Видосав Ковачевић, а на Новом гробљу, у Алеји жртава бомбардовања 1941, чланице Председништва Јелисавета Миловановић и Борка Нешковић. Ту је венац положио и државни секретар за борачку заштиту, Драган Поповић.

Министар одбране Братислав Гашић је у Белегишу, на Дунаву, открио споменик поручнику бојног брода Александру Белићу, који је два априлска дана 41. водио жестоку битку са окупатором бранећи родну груду и потопљен у нападу немачких авиона.

Једно реаговање на Шести април

 • pedjaza каже:

  6. aprila 1941. godine fašizam i nacizam su se prvi put na delu videli u tadašnjoj Jugoslaviji.
  Bombardovanje Beograda i još nekoliko gradova, bez objave rata, na krajnje podmukao i mučki način, pokazalo je celom svetu kakve će se metode primenjivati protiv onih koji neće da uđu u zločinački Trojni pakt sila Osovine.
  I danas, 74 godina kasnije, kada je jako malo onih koji se tog događaja sećaju, pokazali smo da nismo zaboravili stradanja kojima su naš narod i država bili izloženi.
  Plamen antifašizma niko neće moći da ugasi.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
16°
Partly Cloudy
07:0017:45 CEST
SatSunMon
min 9°C
13/6°C
16/8°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.