САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 791927Укупно посета:
  • 2507308Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ЗЛОДЕЛА НАЦИСТА СЕ ПАМТЕ

Полагањем венаца и одавањем почасти страдалима у шестоаприлском бомбардовању Београда 1941. године обележен је Дан сећања на почетак Другог светског рата у Југославији.

Венце су, у Алеји на Новом гробљу где је сахрањено 1.992 погинулих тог дана, положили министар у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић, градоначелник Београда Синиша Мали, заменик председника СУБНОР Србије генерал Видосав Ковачевић и члан Председништва Томислав Миленковић, као и представници Удружења Београђана „Шести април“ и Удружења цивилних инвалида рата.

”Наши народи су увек у историји били на правој страни. Тако је било и у Другом светском рату кад смо претрпели много жртава. Наша је дужност и обавеза да се сећамо тих људи који су дали животе за слободу да би многе наредне генерације биле спокојне и градиле сигурну будућност без страха” – нагласио је министар Зоран Ђорђевић.

Београд мора да памти и да се сећа жртава 6. априла 1941 године, рекао је градски менаџер Горан Весић у Карађорђевом паркуповодом 77 годишњице од бомбардовања Београда 1941. године, коју је предводила четврта немачка флота под командом генерала Александра Лера.

У том бесомучном чину страдало је, каже Весић, између 2.800 и 4.000 људи, уништено 627 зграда, тешко оштећена 1.601, а лакше 6.829 зграда.

У Карађорђевом парку је пред Други светски рат направљено склониште  директно погођено 6. априла, када је страдало 192 Београђанина који су ту потражили заклон.

Заменик градоначелника Андреја Младеновић положио је венац испред Палате „Београд” на фонтани „Врело живота”, а потом и у порти Вазнесењске цркве.

Мучки чин хитлеровских злотвора обележен је и на обали Дунава, код хотела ”Југославија”, где су пошту јуначким пилотима нашег ваздухопловства који су се одупрли вишеструко јачој одмазди нацистичке авијације пошту одали највиши званичници Војске Србије, са министром одбране Александром Вулином и генералитетом. Затим државни секретар Негован Станковић, представници Клуба генерала и адмирала Србије и других организација.

Почаст жртвама одала је и делегација СУБНОР-а Србије у којој су били пуковници Зденко Дупланчић и Зоран Јаковљевић.

Једно реаговање на Шести април

  • pedjaza каже:

    6. april 1941. godine ostaće upamćen kao najstravičniji dan u istoriji naše zemlje, zbog mučkog bombardovanja Beograda od strane nacifašista.
    Naša istorija, nažalost, obiluje velikim brojem datuma koji su upamćeni po masovnim stradanjima nedužnog stanovništva. 6. april ima poseban značaj, jer su fašisti tada napali Jugoslaviju i time proširili dejstva Drugog svetskog rata i na nju. Država je ubrzo bila okupirana, a vlast prinuđena da potpiše kapitulaciju. Ono što je usledilo nakon 6. aprila 1941. godine je i razlog što nikada ne smemo zaboraviti taj datum. Četvorogodišnja borba za oslobođenje zemlje i pobedu nad fašizmom bila je teška i izvedena uz veliki broj poginulih, ranjenih, bolesnih, kao i onih koji su umrli zbog nemogućnosti da se izleče. Iživljavanja neprijatelja nad civilinim stanovništvom su bila u do tada nezapamćenim razmerama, a materijalne štete u neprocenjivim razmerama.
    6. april je dan kada treba odati počast svim žrtvama Drugog svetskog rata u Jugoslaviji.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Snow
07:0816:29 CET
SunMonTue
3/1°C
3/0°C
2/0°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.