САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 781720Укупно посета:
  • 2484787Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ЧАСНА  ИСТИНА СЕ  НЕ  МОЖЕ СКРИТИ

У организацији Председништва СУБНОР-а Србије, промовисан је Зборник радова „НОП у Србији 1942-1943.године“, који је изнедрио истоимени Округли сто одржан октобра прошле године у Београду.

Зборник радова садржи 23 историографска прилога (обима 445 страна) о организовању, активности, борби народноослободилачког покрета у Србији током 1942-1943. године.

Импозантни скуп је водио доктор историјских наука Мирољуб Васић, а успешни промотери су били пуковник Боро Ерцеговац и публициста Иван Матовић. На промоцији је био и председник СУБНОР-а проф. др Миодраг Зечевић, народни хероји Даница Милосављевић и Вецо Радичевић, као и многи активни учесници Другог светског рата, њихови потомци и поштоваци и чланови борачке организације са низом истакнутих појединаца осведочених у приљежном и истинитом приказивању славне прошлости народа Србије.

СУБНОР Србије је округлим столом посвећеном НОП-у, а одржава их сваке године, и Зборником радова, желео да сумира досадашње историографске резултате и да понуди нова истраживачка сазнања, свестан да је тај покрет био истакнути део европског антифашистичког покрета и светске слободарске баштине, и да их учини доступним јавности.

Зборник радова о НОП-у у Србији 1942-1943. и промоција показују да је потребна истина о Другом светском рату и нашој славној антифашистичкој борби, прошлости, потребна истина и о садашњости и висок степен историјске одговорности.

Зборник радова је део напора СУБНОР-а ка јачању и афирмацији самосвести српског народа, прилог неговању слободарских традиција и бољем спознавању дигнитета НОП-а у Србији у Другом светском рату.

 СУБНОР баштини прошлост за садашњост и будућност, јача национални идентитет, сведочи да српски народ може да се трајно поноси часном слободарском прошлошћу.

Једно реаговање на Славна прошлост

  • pedjaza каже:

    Nesumnjivo je da će ovaj zbornih radova, kao značajna naučna građa, dati veliki doprinos istorijskom proučavanju Drugog svetskog rata na području Srbije, ali je istovremeno i kvalitetan izvor istorijskih činjenica za sve one koji su zaintersovani za bolje upoznavanje aktivnosti NOP-a u Srbije tokom 1942. i 1943. godine.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
25°
Clear
06:2018:43 CEST
TueWedThu
min 16°C
30/14°C
29/14°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.