САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 776706Укупно посета:
 • 2474968Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

 САМО ЈЕ ЈЕДАН АНТИФАШИЗАМ

Историјска је истина  да је народно-ослободилачки-партизански покрет у Србији био једини антифашистички, прогресиван, просветитељски, еманципаторски.

Његови противници у рату и данас настоје да га прикажу као идеолошки и на тај начин из наше историје искључе један од њених најсветлијих делова. То је антифашистичка борба предвођена КПЈ и њен допринос победи над фашизмом и афирмацији идеја и праксе социјализма.

Ово је суштина научне дебате вођене за округлим столом у Београду у организацији Председништва СУБНОР-а Србије.

У раду скупа учествовало је неколико десетина истакнутих познавалаца наше историје и прилика током Другог светског рата, научних радика, универзитетских професора и стручњака из разних друштвених и знанствених области.

ИСТИНА ЗА НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ

Заседање је отворио др Мирољуб Васић, а потом, у име СУБНОР-а Србије, поздравио председник проф. др Миодраг Зечевић, напоменувши да се налазимо у периоду кад ретроградне снаге деснице, код нас као и у појединим светским регионима, желе да антифашистичку борбу изједначе са реакционарним групацијама чврсто везаним у току Другог светског рата са фашистичким окупаторима.

„Морамо да оставимо новим генерацијама непобитну истину о народноослободилачкој борби, народној револуцији и значају и дометима победе партизана заједно са антихитлеровској коалицији и најзначајнијим државама света током Другог светског рата“ – нагласио је председник СУБНОР-а Србије.

Председништво СУБНОР-а је овај научни скуп организовало у оквиру обележавања 70.годишњице НОП у нашој држави, а тема везана за 1942. и 1943. је наставак стручне расправе о периоду после свеопштег устанка и партизанских хитаца испаљених 7.јула 1941. у Белој Цркви на припаднике квислиншке власти.

Задатак је био да сумира досадашње историографске резултате и понуди нова истраживачка сазнања. Народноослободилачки покрет у Србији је део европског антифашистичког покрета и самим тим представља целину са слободарским традицијама у свету.

ПРЕКРАЈАЊЕ ЈЕ ПОРАЗ БУДУЋНОСТИ

Јулски устанак у Србији 1941. и четворогодишња борба народа за слободу представља – како је речено на скупу – темељ будућег идентитета. Улога и допринос НОП-а Србије у Југославији у Другом светском рату никада неће бити само сећање, прошлост, већ славна историја, а покушаји ревизије не значе само историјски пораз, већ и пораз будућности.

Научни скуп, у организацији СУБНОР-а показао је и доказао, као што је НОП Србије то на делима у току револуције и рата утврдио, да слобода нема цену и да се зато мора чувати и бранити непрестано.

Србија може да се поноси собом, својом часном слободарском и антифашистичком прошлошћу.

Излагања учесника научног скупа биће објављена и у посебној публикацији СУБНОР-а Србије, који настоји да пружи још једном допринос развоју историјске мисли и спречавању фалсификовања чињеница (иначе доказаним и утврђеним свугде у свету) о Другом светском рату.

НАРЕДНИ БРОЈ ЛИСТА „БОРАЦ“ ОБЈАВИЋЕ ШИРУ ВЕРЗИЈУ О ОКРУГЛОМ СТОЛУ КОЈИ СЕ БАВИО ПЕРИОДОМ 1942-1943.ГОДИНА И ЗНАЧАЈЕМ И НАСЛЕЂЕМ НОП-а У СРБИЈИ.

    

Једно реаговање на Србија

 • pedjaza каже:

  Većina pobornika četničke ideologije zna da četnički pokret nije bio antifašistički, ali koristeći duži vremenski period od završetka Drugog svetskog rata, pokušavaju da prilagode istoriju onome kako bi oni želeli da izgleda.
  Njihova antifašistička borba, koja se ogledala u saradnji sa fašističkim okupatorima, za navodnu „doborobit građana“, praćena oružanom borbom protiv istinskih antifašista i vršenjem masovnih pokolja nedužnog stanovništva koje je podržavalo NOP, verovatno je samo njima logična.
  Neka objasne kako su to oni čuvali živote svog naroda, kroz saradnju sa onima koji su širom naše zemlje sprovodili maosvna streljanja matičnog stanovništva i otvarali koncentracione logore smrti u koje su smeštali ljude koji su se s pravom protivili okupaciji svoje zemlje?
  Bez četničkog pokreta, istinski antifašisti (partizani) bi mnogo brže, lakše i uz manje gubitkaka, porazili fašističke zlikovce. Ovako su imali teži zadatak, jer su osim protiv fašista, morali da se bore i protiv njihovih pomagača. Četniki pokret ni sami fašisti nisu doživljavali kao protivnički, pa je licemerno da neki današnji sledbenici četničke ideologije plasiraju besmilenu priču o antifašističkom karatkteru tog pokreta. Takvim postupanjem oni vređaju žrtve fažizma i stavljaju so na rane članova njihovih porodica i potomaka.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
20°
Mostly Cloudy
05:0820:19 CEST
TueWedThu
27/18°C
26/19°C
24/17°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.