САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 786740Укупно посета:
 • 2494381Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

НАШ  НАРОД  НИКО  НЕ  МОЖЕ  ДА  ПОКОРИ

Ми смо мала земља, али чврста и поносна, у којој живи народ који је немогуће покорити!

Овим речима се, у уторак вече, обратио Србији председник Владе Александар Вучић.

Повод је шеснаестогодишњица мучког напада удружених најјачих и најбогатијих држава света, предвођених САД и НАТО алијансом, у необјављеном рату ракетама у суманутих 78 дана без повода и одобрења Савета безбедности ОУН.

НЕ ТРАЖИТЕ ДА ЗАБОРАВИМО

Комеморативно окупљање је почело урликом сирена у 19,58 часова, испред остатака Генералштаба у Београду, сведока монструозног напада без објаве на крају цивилизованог 20.столећа, али и поузданог доказа врхунског патриотизма и херојског отпора сваког припадника војске која ни по цену живота није, заједно са милицијом и целокупним становништвом, одступала ни за педаљ пред вишеструко бројнијим и технолошки опремљенијим непријатељем.

У бомбардовању ракетама са удаљених крстарица и из недокучиве висине, бојовници НАТО, користећи и забрањено касетно норужање и погубни осиромашени уранијум, однели су до 3.500 недужних живота и ранили више од 12,5 хиљада људи.

У исто време уништили готово читаву инфраструктуру и за дужи период, који се протеже до данашњих дана, онеспособили безброј школа, обданишта, болница, тв станица, репетитора, мостова, сеоских и градских домаћинстава.

Злочиначки нагон правдали су безочним причама о колатералној штети. од које је, на жалост и срамоту, страдало и неколико десетина деце у разним крајевима Србије.

 Од ракете је у Батајници, у родној кући, убијена малецна Милица Ракић, која би сада имала 19 година…Слична коб задесила је и децу у Трстенику, Алексинцу и низу других места.

Премијер Александар Вучић поручио је свету из Београда:
”Ми не вичемо, нећемо ни политички да се делимо, сећамо се жртава достојанствено. Само не тражите од нас да заборавимо!

Нећемо сукобе ни са ким, ни са НАТО, али љубоморно чувамо своју војну неутралност.

У Европу хоћемо поносна и чистог образа, али не може нико да нам руши добре односе са Русијом и другим пријатељима на истоку”.

БРАНИЛИ СМО ПРАВО И ПРАВДУ

На комеморативној церемонији у Београду, одржаној симболично испред монументалног архитектонског здања срушеног Генералштаба, изведен је пригодан програм и завршен песмом ”Ово је Србија” у извођењу дечјег хора.

На широком простору уоквиреним булеварима Кнеза Милоша и Немањина окупило се више хиљада људи који су достајанствено и палећи свеће одавали пошту жртвама несхватљиве натовске агресије током 1999.године.

Комеморацији су присуствовали сви министри у Влади Републике Србије, генерали предвођени Љубишом Диковићем, народни посланици, представници Народне скупштине, изасланици Председника Републике.

Посебно је запажено присуство председника Републике Српске Милорада Додика. Били су и амбасадори и војни засланици многих пријатељских држава акредитованих у Србији. Затим представници верских заједница и цивилног друштва. У име СУБНОР-а Србије на комеморацији био је вд председник Душан Чукић.

Иначе, широм Србије су, организовано или спонтано, одржани скупови посвећени првом дану бомбардовања у натовској агресији.

Тако је у Алексинцу, једном од српских градова који је много настрадао, говорио Председник Републике Томислав Николић:

”Бранећи своју територијалну целовитост, бранили смо међународни принцип целовитости сваке суверене земље на свету, бранили смо право и правду, међународне законе, Повељу ОУН, институције пред којим би требало да смо сви једнаки”.

И организације СУБНОР-а активно су, као и увек, били део свенародног сећања и одавања почасти жртвама терористичког напада НАТО на нашу земљу пре 16 година. И скренули пажњу међународној заједници, посебно и преко пријатељских ветеранских организација, на ратне страхоте баш сада у периоду кад антихитлеровска коалиција, којој су припадали наши народи кроз партизанске одреде и народноослободилачку војску, обележава и седму деценију победе над фашизмом у Другом светском рату.

3 реаговања на Србија

 • pedjaza каже:

  Potpisvanje Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP-a) između Repuiblike Srbije i NATO pakta, samo nekoliko dana uoči obeležavanja godišnjice početka NATO agresije na SR Jugoslaviju, ne može a da ne naiže na kritički stav najšire javnosti.
  Stavljanjem potisa na ovakav dokument od strane ministara Ivice Dačića i Bratislava Gašića, u ime Vlade Srbije, predstavlja gaženje po ljudskim žrtvama i materijalnoj šteti koju je pre 16 godina Severnoatlanski pakt učinio našoj zemlji.
  Ko je pročitao IPAP, jasno se mogao uveriti na šta on Srbiju obavezuje. Ne radi se o nekom protokolarnom sporazumu o saradnji, već o veoma konkretnim obavezama, koju je vlast naše države preuzela, odobrivši pripadnicima NATO pakta slobodan prolaz kroz teritoriju Srbije, njihovu posebnu zaštitu, pravo na korišćenje naše celokupne vojne infrastrukture, propagandu i promomociju NATO vrednosti kod stanovništva, usklađivanje zakona i drugih propisa sa onim koje imaju članice NATO-a, osnivanje centra za obuku VS u bazi „Jug“, koji bi bio otvoren za članice Partnerstva za mir i NATO-a kao i na niz drugih mera koje nemaju neposredne veze sa ovom vojnom alijansom (učešće romske populacije u sprovođenju strategije, uvođenje notara i sudskih izvršitelja, obuka osoblja za rad u zatvorima sa specijalnim režimom, okončanje procesa privatizacije, obezbeđenje sigurnosti snabdevanja energijom i doprinos stabilnosti snabdevanja energentima u regionu itd.).
  Ovim aktom dolazi do ozbiljnog narušavanja vojne neutralnosti Srbije, odnosno do njenog stavljama pod neki vid patronata NATO pakta.

 • Lune каже:

  PUTIN UPOZORIO RUSE: Spremite se za nuklearni rat!
  Firmama je naloženo da svojim radnicima obezbede gas-maske i zaštitna odela koja će ih štititi od radioaktivnog zračenja. Takva naređenja izdao je predsednik Rusije

 • pedjaza каже:

  Ove godine državni vrh je, dostjanstvenije nego ikada nakon 2000. godine, obeležio godišnjicu od početka NATO agresije na našu zemlju.
  Nadajmo se da će ovo prerasti u tradiciju, odnosno da će se svake godine bar na ovakav način (ili možda još veličantveniji) vršiti podsećanje na najteži period za naše građane i državu posle 1945. godine.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Clear
06:3316:12 CET
TueWedThu
min 7°C
16/4°C
13/1°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.