САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 782253Укупно посета:
  • 2485885Укупно прегледа:
  • 3Тренутно посетилаца:

НАРОДНА БОРБА ЧИСТА КАО СУЗА

Обележавајући Дан ослобођења од фашистичког зла у Другом светском рату, председник СУБНОР-а Србобрана Слободан Радић је посебно истакао значај храбре борбе.

У Србобрану су формиране диверзантске и партизанске јединице, које су током рата израсле у бригаде и дивизије. Почетком октобра 1944. године, здруженим снагама партизана и Црвене армије, силовито су из јуриша у јуриш ослобађали градове и села у читавој Војводини и Србији.

”Народнослободилачка војска Југославије и јединице Другог шајкашког одреда, са јединицама 31,гардијског корпуса  Црвене армије, у раним јутарњим часовима. 19. октобра 1944. године ушле су из правца Старог Бечеја у Србобран. У ослобађању Србобрана погинуло је неколико грађана и бораца Црвене армије, међу њима и Борис Михајлович Коротков, чији споменик се налази у Србобрану”.

Председник Општине Зоран Младеновић посебно је истакао да се слобода мора чувати, а тековине народноослободилачког рата штитити од најезде кривотворитеља.

Потпредседник СУБНОР-а Србије и председник СУБНОР-а АП Војводине, Светомир Атанацковић, нагласио је:”Овде смо и зато да кажемо свима да је народноослободилачка партизанска борба чиста као суза. Историја писана у времену догађања је вечна и никакви самозвани историчари је не могу кривотворити. Овде је донета одлука маршала Фјодора Ивановича Толбухина, команданта Трећег фронта Црвене армије, и Косте Нађа, команданта Главног штаба НОВ и ПОЈ  Војводине и Пека Дапчевића, команданта Првог пролетерског корпуса, о месту и начину форсирања Дунава код Батине и садејство наших снага и совјетских јединица. Та одлука је у многоме допринеле разбијању фашистичких снага и њихових слугу”.

На монументални споменик положени су и борачких организација Темерина, Бечеја, Малог Иђоша, локалних власти и грађана Србобрана.

Једно реаговање на Србобран

  • pedjaza каже:

    Svake godine se tokom oktobra meseca u najvećoj meri setimo slavne Crvene armije, čiji pripadnici su tokom tog meseca 1944. učestvovali u oslobađanju gotovo svakog mesta u Srbiji. Združene snage Crvene armije i NOVJ na ovim prostorima su tada bile najsnažnija antifašistička armada u Evropi. Fašisti i nacisti su bežali ispred njih, suočavajući se sa porazom na području na kome su mislili da će se mnogo duže zadržati. Vojskovođe okupatorskih oružanih snaga su postajale nemoćne da pruže otpor u sredini gde su se do samo nekoliko meseci ranije osećale kao neprikosnoveni vlastodršci.
    Oni koji danas pokušavaju da negiraju značaj antifašističke borbe Crvene armije i NOVJ i da je pripišu nekim drugim oružanim snagama, svakdonevno se susreću sa nesonovašću svojih proapalih ideologija.
    SUBNOR Srbije i sve ostale antifašistički nastrojene organizacije i pojedinci, stalno će ih podsećati na istorijsku istinu. To je moralna obaveza prema pripadnicima sadašnjih i budućih generacija, jer istina je samo jedna.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
12°
Rain Shower
06:2818:32 CEST
MonTueWed
13/6°C
16/4°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.