САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 782255Укупно посета:
  • 2485887Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ЗНА СЕ КО СЕ БОРИО ПРОТИВ ФАШИСТА

У организацији Општинског одбора СУБНОР-а и Скупштине општине Шид свечано је обележена 70. годишњица ослобођења у Другом светском рату. Био је то крај фашистичког терора и тешких борби за слободу Србије и почетак успостављања линије Сремског фронта.

Свечану седницу СУБНОР-а је отворио председник Општинског одбора и Шид и потпредседник СУБНОР-а АП Војводине Сава Рошић, а потом је говорио борац 7. Војвођанске НОУ бригаде Гаврило Винчић.

Потпредседник СУБНОР-а Србије и председник СУБНОР-а АП Воводине Света Атанацковић је поред осталог истакао: „Сада, када обележавамо и славимо 70 година слободе у читавој Србији, а тиме и АП Војводини, оптерећени смо незаслуженим нападима и минимизирању народноослободилачке борбе и сламања фашизма, највећег зла двадесетог века, од оних снага – њихових потомака који су кроз читав Други светски рат носили „барјак“ издаје и учествовали у највећим злочинима сопственог народа. Посебно су грлати квази историчари, који стално подмећу да је „равногорски покрет“ био заштитник српског народа, а да су га партизани спречавали у равноправној борби против фашизма, то нико нормалан не може да прихвати“.

Председник СУБНОР-а Шид Сава Рошић захвалио је председнику Скупштине општине Шид др. Браниславу Мауковићу на топлим речима и израженој жељи да и у будуће помаже раду СУБНОР-а Шид са израженим великим задовољством, што је на дан 70. годишњице ослобођења Шидске општине, ОО СУБНОР-а Шид додељена ДЕЦЕМБАРСКА НАГРАДА за успешну сарадњу и неговање традиција НОР-а.

Положени су венци на градском гробљу и на плочу погинулим борцима НОР-а и грађана страдалих у фашистичком терору.

Једно реаговање на Срем

  • pedjaza каже:

    Šid je oslobođen decembra 1944. godine, ali je tek nakon toga usledila teška borba na Sremskom frontu, koja je odniela veliki broj žrtava, a čija će se sedamdesetogodičnica proboja obeležiti 12. aprila naredne, 2015. godine.
    Meštani sa područja koje je dosta stradalo i dalo veliki broj žrtava u antifašističkoj borbi, najbolje umeju i da cene tekovine te borbe. Logično je da proglašenje „ravnogorskog pokreta“ za antifašistički njih najviše pogađa, jer nsiu izbledela sećanja na jedine istinske borce protiv fašizma – partizane.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Rain Shower
06:2818:32 CEST
MonTueWed
min 6°C
16/4°C
18/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.