САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 784854Укупно посета:
 • 2490464Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

НЕМА ЗАБОРАВА ЗА СЛАВНУ БОРБУ

У Сремачком селу Вишњићеву, је обележена 72. годишњица од преласка „Великог транспорта“ у  Источну Босну. Мноштво грађана, омладине и школске деце, одало је поштовање и сећање на своје храбре борце против фашистичког окупатора и домаћих злотвора током Другог светског рата. Ученицима Основне школе „Филип Вишњић“ одржан је час историје о догађајима из НОБ.

Председник СУБНОР-а Шид Сава Рошић је рекао да је обележавање од великог значаја не само за Вишњићeво, већ и за читави Срем. Овде је испевана и позната песма „Кад су Сремци кренули“.

Потпредседник СУБНОР-а Србије и председник СУБНОР-а АП Војводине Светомир Атанацковић посебно је истакао: „У вихору Другог светског рата, у поробљеној и згаженој Европи, народи овог краја Србије и Срема, нису прихватали окупацију и терор окупатора, већ су кренули у борбу против нацифашизма. Већ почетком народноослободилачке борбе створени су партизански одреди у Фрушкој гори, који су диверзијама и борбом против окупатора бранили своје њиве и свој народ. Октобра 1942. године, 6. источно-босанска бригада прешла је у Срем да се опорави и крене у даље борбе. Са Шестом источно-босанском бригадом у Босну су кренули и сремски партизани, два батаљона сремског одреда. На почетку 1943. године, у априлу, нарастањем бораца, створено је шест ударних батаљона, а одмах затим и Прва и Друга војвођанска бригада, које су разбијале четничке хорде, усташко-домобранске снаге и снаге 13 СС ханџар дивизије.

Одлука, коју је донео ОК КПЈ, да се из Срема упути транспорт са храном, одећом и опремом у источну Босну, била је од изузетног значаја. Посебно је значајно што је са транспортом кренуло и 1.100 будућих бораца за попуну војвођанских бригада.

Данас смо у прилици да водимо борбу за очување истине. Недорасли сведоци желе да отму и себи припишу антифашистичку борбу. Рехабилитацијом Драже није рехабилитован Дража, нити четници. Њихов пир остаће запамћен код наредних поколења као злочин и издаја свога народа у спрези са окупатором. Нико неће моћи да оспори истину о јединственом антифашистичком партизанском покрету и доприносу за сламање фашистичког зла.“ 

Свечаност је настављена играма из Срема и Србије које су извела деца школе „Филип Вишњић“ из села Вушњићева.

2 реаговања на Срем

 • Potomak BGD каже:

  Одлична манифестација. Надајмо се да ће се слободарске и антифашистичке традиције НОБ-а вратити у основне школе. Новим нараштајима је у овој капитулантско-капиталистичкој деградацији потребан светли пример оних који су ратовали да би ова земља имала будућност. Морамо, и поред минирања од стране државних институција, барем покушати да им тај пример обезбедимо.

 • pedjaza каже:

  Meštani Srema imaju čime da se ponose.
  Područje u kome žive bilo je veoma značajno tokom NOR-a i veliki broj ljudi iz tog kraja je učestvovao u slamanju fašizma.
  Način na koji je obeležena godišnjica ovog značaknog događaja, ukazuje da se borci protiv fašista i njihovih saradnika ne zaboravljaju i da se i te kako cene.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Mostly Cloudy
07:0417:40 CEST
TueWedThu
17/8°C
17/3°C
14/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.