САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 773719Укупно посета:
  • 2469691Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ТАКО ЈЕ ОСВАЈАНА СЛОБОДА

У организацији СУБНОР-а и ОРВС у Сремској Митровици свечано је прослављен Дан ослобођења града, када су јединице НОР-а и Црвене армије у раним јутарњим часовима 1. новембра 1944. године донеле слободу.

На споменику ослободиоцима код жељезничке станице говорили су: председник Скупштине општине Томислав Јанковић, председник Покрајинског СУБНОР-а Светомир Атанацковић, историчари Миљан Гарчевић и Бошко Пилиповић, председник Градског СУБНОР-а Рада Корица и представник УАБА Југ-Загреб Стефан Шафран. Венце су положили чланови Градске управе, Војске Србије, СУБНОР Новог Сада, Сремске Митровице, Загреба, Бијељине, Сомбора, Апатина, Брчког, Шековића, Г.Милановца, Инђије, Шида, Руме, Сурчина, Петроварадина, Удружење ваздухопловаца Војводине и других сличних организација.

Сремска Митровица је град који не сме заборавити своје ослободиоце, који су током Другог светског рата били сврстани у партизанске колоне, антифашиста, бораца за слободу од којих су многи оставили своје животе на бојиштима широм бивше Југославије. Прослави ослобођења града је присуствовао и времешни 96-годишњи Жика Стојшић, генарал-пуковник у пензији, комадант Прве војвођанске бригаде у то време који је први ушао у ослобођени град.

Обележен је и Дан ослобођења Лаћарка. Свечаности је присуствовао и VIII разред Основне школе „Триве Витасовић Лебарник”, који су имали и час историје у част славног времена кад је освајана слобода.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
17°
Rain
04:5220:27 CEST
FriSatSun
min 11°C
21/11°C
22/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.