САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 789317Укупно посета:
 • 2499082Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

ТЕШКОМ  БОРБОМ ЈЕ  ОСВОЈЕНА СЛОБОДА

Свечано је било у Сремској Митровици и Лаћарку, где су пред бројним борцима НОР-а, грађанима и гостима СУБНОР-а Сомбора, Апатина, Бечеја, Руме, Инђије, Шида, а и из Бијељине и Вуковара, положени венци и цвеће на споменике ослободиоцима у Другом светском рату.

Жива легенда, командант Прве војвођанске 18. пролетерске бригаде, генерал-потпуковник Жика Стојшић, говорио је о тешким борбама за слободу у том делу Срема.

Председник СУБНОР-а АП Војводине, Светомир Атанацковић, нагласио је: „Над Србијом се надвила авет из Другог светског рата кроз алармантно најављивање „великог дела“ Радоша Бајића на РТС. На сва звона оглашавају почетак приказивања „историјске саге” о збивањима из Другог светског рата која рекламирају кроз Равну гору и четнике ДМ, који су сопственом народу приредили највеће и пред целим светом евидентиране злочине. Борци НОР-а, њихови потомци, антифашисти и поштоваоци часности и правде згрожени су и на саму помисао да ће се поново, овог пута пред лицем огромног аудиторијума, фалсификовати историја и у Србији још једном рехабиловати срамна квислиншка недела.“

no images were found

2 реаговања на Сремска Митровица, Лаћарак

 • Lune каже:

  Димитрије Т. Марковић
  Како бивши нацисти и домаћи каријеристи данас „уређују“ нашу стварност, уз то и историјске чињенице и сећања

  Питање повраћаја имовине Подунавским Швабама већ више од десет година постављају потомци оних који су са првим данима Титове Југославије морали да напусте своје домове. Међутим, како то и приличи представницима некада поражене, а данас вољом победника силе у порасту, ово питање што, истини за вољу, никада до краја није решено, временом је постајало све више политичко, а све мање је у фокусу имало „невине“ страдале од руку партизана, док су главни протагонисти његовог решавања безмало постали бивши припадници оружаних формација Трећег рајха: од обичних редова, преко добровољаца у СС до истакнутих злочинаца и обавештајаца.

  Да ће рад ових немачких удружења на територији Србије бити знатно другачији од рада на територији околних земаља, показало се већ 2001. године, када се кренуло са уређењем гробаља и напуштених цркава (што, наравно, у читавој причи није и никада не би смело да буде спорно) али и са подизањем споменика „невино пострадалим“ и често се није водило довољно рачуна да ли међу онима којима је хладан мермер посвећен има и припадника Вермахта односно СС јединица. Уосталом, немогућност добронамерних Подунавских Шваба да се ослободе нациста у својим редовима показала се када је ратни злочинац Петер Егнер посетио Нови Сад. Он је током само две ратне године организовао и наредио убиства преко 17.000 Срба, Рома, Јевреја и комуниста у Београду. Оваква пракса наставила се до данас, како у Бачкој и Банату, тако и у Срему, о чему ће бити речи нешто касније.

  ОРДЕЊЕ ЗА „ПОМИРЕЊЕ“ Везе фолксдојчера са српском државом, разним удружењима и појединцима у Србији све су јаче и оне, како смо рекли, немају много заједничког са повраћајем имовине, за шта је у Агенцију за реституцију стигло свега осамдесетак формалних захтева. Захваљујући овим контактима, у Србији се појавила велика квазиисторијска литература, чији аутори нису били вођени „глађу за истином“, него потребом да у српској кризи идентитета, свесно или не, докажу геноцидност сопственог народа. И мада таква литература најчешће не завређује посебну пажњу, треба истаћи књигу „Геноцид над немачком мањином у Југославији 1944 – 1948“ коју је 2004. године објавила Радна група за документацију а издало Друштво за српско-немачку сарадњу. Ту се на тенденциозан начин, вешто избегавају „замке“ историјске истине о улози Подунавских Шваба у Другом светском рату и непрекидно се говори о геноцидној намери Титових комуниста и „невиним“ Швабама које је најпре „искористио“ Трећи рајх, а касније побио српски део КПЈ.

 • pedjaza каже:

  Sremska Mitrovica i Laćarak poznati su kao mesta gde se tekovine NOR-a izuzetno cene, jer je taj kraj bio izložen ogromnim stradanjima od strane fašista i njihovih pomagača. Upravo zato se u ovim mestima sakupio veliki broj ljudi, kako bi odali priznanje oslobodiocima od fašizma, istinskim antifašistima – partizanima.
  Sve veća popularnost SUBNOR-a, sve veći broj članova, sve organizovanije i posećenije manifestacije u čast poginulih učesnika NOR-a i saradnika NOP-a, kao da su podstakli pobornike kolaboracionističke četničke ideologije da na sve moguće načine nastavi sa plasiranjem svojih neistina. Čine oni to već godinama unazad, ali je najavljena TV serija „Ravna gora“ vrhunac pokušaja da se preko najmoćnijeg medijskog sredstva – televizije, pokuša sa finaliacijom dugo fabrikovanih laži.
  Pred tako jakim medijskim udarcem, vrlo često posustaju nauka, istina, pravda, relevantni dokazi i dokumenta. Situacija je utoliko teža, što nadležni državni organi ne reaguju i time faktički prećutno podržavaju realizaciju jednog ovako velikog i pogubnog prokvislinškog TV projekta.
  SUBNOR i još neke antifašističke, komunističke i slobodarke organizacije pokušavaju da se suprotsvae tome svim dozvoljenim raspoloživim sredstvima, ali čak i najveće istine su u stanju da budu oborene medijskim manipulacijama. Približavanje 10. novembra, dana kada je najavljeno da će na RTS-u biti emitovana prva epizode TV serije „Ravna gora“, trebalo bi da dovede do podstreka kod svih pravdoljubivih ljudi da se stvori snažan antifašistički front, koji će svojom masovnošću i delovanjem nastojati da se ozbiljno suprotsavi faliskovanju istorije i promociji ideologije za koju smo smatrali da je konačno poražena još davne 1945. godine.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Mostly Cloudy
07:0715:57 CET
WedThuFri
min -2°C
3/-3°C
4/1°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.