САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 797142Укупно посета:
  • 2517037Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ЧУВАТИ МИР И СЛОБОДУ ЈЕ ЧАСТ И ХРАБРОСТ

У Меморијалном комплексу крај Шида говорио је и члан Председништва СУБНОР-а Србије Томислав Миленковић.

”Са поносом обележимо велику победу Народноослободилачке војске Југославије и пријатељске Црвене армије у чувеној битци за слом фашизма и коначно ослобођење  у Другом светском рату.

Сремски фронт формирала је немачка окупаторска војска крајем 1944. године са циљем да омогући повлачење својих снага, групе армија Е, са југа Балкана и Грчке, преко Сарајева и Славонског Брода ка Панонији.

Циљ савезничких снага НОВ Југославије био је пробој непријатељског фронта и уништење делова немачких снага које су бежале пред ослободиоцима Београда као и спречити повлачење немачких снага из Грчке. Истовремено, пробој Сремског фронта отвара  Црвеној армији  даље продирање ка Берлину.

ТУ ЈЕ КОНАЧНО СЛОМЉЕН НЕМАЧКИ ФАШИЗАМ

У тој ратној операцији која је трајала 172 дана учествовало је преко 250.000 војника. Био је то рат за ослобођење Србије и Југославије и коначни војни пораз Немачке фашистичке војне творевине која је нанела катастрофално зло човечанству.

Због бескрајног поштовања према жртвама у овој битци и опомене човечанству да је рат цивилизацијско зло, поменућу само бројеве погинулих бораца на Сремском фронту. Људи нису бројеви, али су бројеви доказ мере колико је изгубљено живота у само једној битци за слободу. Погинуло је око 13.400 бораца НОВ Југославије, 1.100 бораца Црвене армије, 623 борца Бугарске армије и 163 борца Бригаде „Италија“. Због ових жртава ми смо овде да  кажемо хвала  хероји, хвала и слава.  

Окупљени у спомен-парку достојанствено одајемо пошту жртвама народне борбе за слободу свих југословенских народа и народности. Дошли смо поносни на своје претке, њихову храброст и спремност да своје животе оставе на овом бојишту у замену за слободу будућих генерација.

Бранити своју земљу у рату и чувати мир у слободу је част и храброст. Изгубити живот да би будућа поколења живела у слободи је херојство. Највећа људска врлина и духовна светиња.

Ми се у сремској равници, на светом месту, клањамо и заклињемо страдалим херојима да ћемо чувати слободу, градити мир, волети и бранити отаџбину, чинити је богатијом и лепшом за живот. Да ћемо стварати нови живот и нову младост, као услов свеукупног напретка. Градићемо живот без ратова, националне и верске мржње, без насиља.

Победа над фашизмом није се коначно догодила у Другом светском рату прошлог века. Антифашистичка коалиција није поразила фашизам за сва времена. Фашизам у свету  упориште налази у политичком екстремизму. Због тога глобализам и неолиберализам, велике социјалне неједнакости, неоколонијализам, верски национализам и милитаризација политичке моћи све више постају погодно тло за појаву новог фашизма.

ХОЋЕМО МИР, РАВНОПРАВНОСТ, ПРАВО НА ЖИВОТ

 Од завршетка Другог светског рата до данас свет је стално у ратним сукобима локалног и регионалног карактера. Људске жртве и материјална разарања су свакодневне појаве. Угрожено је међународно право, а међународне институције одговорне да чувају и штите мир губе свој утицај. Политичка сила, војна и економска моћ, замениле су политику дијалога и мирољубиве коегзистенције државе и народа. Глобална трка у наоружавању постаје највећа претња светском миру. Прогресиван свет и антифашистичке коалиције морају стално организовано и континуирано да се боре против јавних и скривених облика фашистичких идеологија.

 СУБНОР Србије као државотворна, патриотска  организација, настала у слободи која је крваво плаћена наставља борбу за очување мира и антифашистичких вредности на највишим цивилизацијским принципима као што су: слобода, мир, равноправост, правда, право на живот.

Србија је у послератној изградњи доживела различите ризике по мир, социјалну и политичку стабилност и западала у економске и политичке кризе, доживела бомбардовање НАТО снага и отимање дела своје територије.Србија је кажњавана у  међународној заједници због тога што хоће да буде слободна и територијално целовита у друштву слободних народа у свету. Србија данас жели да у оквиру државне политике оствари  војну неутралност, економску интегрисаност у заједници фер тржишних односа у оквиру ЕУ, мир, сигурност и коегзистенцију засновану на партнерским односима уз компромисно решавање свих отворених међудржавних питања преговорима.

У то име живела славна народноослободилачка борба као вечита залога слободне будућности и младости.

Живела Србија!” – завршио је говор Томислав Миленковић, члан Председништва СУБНОР-а Србије, на великом народном окупљању поводом обележавања пробоја Шидског фронта у Другом светском рату.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Clear
05:3317:55 CET
SunMonTue
min 5°C
20/6°C
14/3°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.