САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 777118Укупно посета:
  • 2475688Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ПАРТИЗАН САМ, ТИМ СЕ ДИЧИМ…

Широком и плодном, сунцем окупаном, сремском равницом одјекивала је поносна корачница из ослободилачких дана у Другом светском рату, иначе по освајању победе Свечана песма СУБНОР-а Србије, Партизан сам, тим се дичим…

Повод за окупљање народа са разних страна у Адашевцима крај Шида је обележавање седамдесетреће годишњице пробијања Сремског фронта који је, у пролеће 1945. године, означавао и прокрчивање пута совјетској Црвеној армији ка Берлину и сламање, уз веома упечатљиво садејство наше војске, окупаторске хитлеровске фашистичке армаде.

У Спомен парку, где се чувају успомене на бесмртне хероје што су жртвовали живот за општу слободу, одржана је, уз највише државне и војне почасти, свечаност у присуству више хиљада људи и из разних крајева бивше заједничке државе, представника власти, Војске Србије, дипломатског кора, СУБНОР-а Србије, многих патриотских удружења.

Положени су и венци у знак захвалности. Ловоров венац СУБНОР-а Србије положили су председник Душан Чукић, заменик председника Видосав Ковачевић и члан Председништва Томислав Миленковић.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Негован Станковић је у говору истакао да је Србија одувек била на правој страни, па тако и у Другом светком рату, борећи се против идеологије нацизма и фашизма.

”Захваљујући храбрим борцима ми смо слободни и поносни ван свих блоковских подела хладноратовског размимоилажења. Морамо следити пут наших предака тако што ћемо у миру сачувати нашу независност, јачајући економију, војску и културу. Негујмо и унапређујмо међунационалну и верску толеранцију јер само тамо можемо ојачати Србију“ – поручио је државни секретар Станковић. 

На великом народном окупљању говорио је, у име СУБНОР-а Србије, члан Председништва Томислав Миленковић, наглашавајући значај борбе за мир, равноправност, политички дијалог, разумевења за које се, на домаћој и међународној сцени, залаже наша патриотска многољудна државотворна антифашистичка организација.

ГОВОР ТОМИСЛАВА МИЛЕНКОВИЋА ПОД НАСЛОВОМ ”ЧУВАТИ МИР И СЛОБОДУ ЈЕ ЧАСТ И ХРАБРОСТ” МОЖЕТЕ ПРОЧИТАТИ НА ОВОМ ПОРТАЛУ.   

Након одавања државних и војних почасти у Меморијалном комплексу Сремски фронт уприличен је пригодан уметнички програм који је евоцирао успомене на ослободилачку борбу у Другом светском рату и отсудне дане кад је освајана слобода. Извођачи су били познати драмски уметници из Београда, дечји и хор реномираних певача. Комплетан церемонијал је водила уредница ТВ Пинк Ирена Јовановић.

У оближњим Адашевцима је неколико стотина чланова СУБНОР-а разних генерација из Шумадије, предвођених председником Окружног одбора у Крагујевцу пуковником Жељком Зиројевићем, положило на сеоском гробљу венце борцима из срца Србије који су пали у окршајима са фашистима у том делу Срема.

Већ годинама Шумадија и Срем одржавају братске односе сковане током борби за слободу у Другом светском рату.

Једно реаговање на Сремски фронт

  • pedjaza каже:

    Sremski front je bio i ostao simbol završnih operacija za pobedu fašizma u Srbiji, Jugoslaviji, ali i Evropi.
    Nepunih mesec dana nakon njegovog proboja, došlo je do konačne pobede nad fašizmom. Time se naša zemlja upisala na najsvetlije stranice istorije antifašističkog pokreta.
    Konstatacija državnog sekretara Negovana Stankovića da je Srbija od uvek bila na pravoj strani je u potpunosti tačna. To se potvrđuje i u sadašnjem vremenu kada postoji jasno opredeljenje za vojnu neutralnost, odnosno za nepripadanje ni jednom vojnom savezu, a što je u duhu spoljne politike koju je svojevremeno vodio gorostas svetske antifašističke istorije, jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih, Josip Broz Tito.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
22°
Light Rain
05:1320:15 CEST
SunMonTue
min 18°C
23/18°C
25/18°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.