САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 772040Укупно посета:
  • 2466947Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

МОРАМО ЧУВАТИ СПОМЕНИКЕ НАШЕГ ЖИВОТА

Још један пример како наша мнoгољудна организација успешно сарађује са средином у којој делује. Одбор СУБНОР-а у Вршцу, преко председника Драгољуба Ђорђевића, добио је писмо од Стојана Јокића из Старог Леца.

„По завршетку Другог светског рата, Савез бораца Народноослободилачког рата подигао је спомен обележје палим борцима и жртвама фашистичког терора из Старог Леца.

Борци Другог светског рата са подручја наше Општине су углавном учлањени у СУБНОР града Вршца.

Стога се молбом обраћамо Вама, као месно и стварно надлежном  Савезу удружења бораца НОР-а, с обзиром на то да су у Савез учлањени и борци са подручја наше општине, па се Савез фактички може сматрати заједничким Савезом града Вршца и Општине Пландиште.

Пијетет и наша морална обавеза према палим борцима и жртвама народноослободилачког рата из нашег села Стари Лец захтева од нас да подсетимо на следеће.

Већ у првим борбама за ослобођење, почетком априла 1941. године за слободу су животе дали двojицa солунских добровољца и двojицa колониста. У каснијим борбама погинуо је још један солунски добровољац.

У борбама за пробој Сремског фронта (јануар-април 1945. године) погинуло је 10 младића из села, осморица синова солунских добровољаца насељених у нашем селу и двоје младића мађарске националности. У народно-ослободлилачком рату је животе изгубилло још четворо бораца. Укупно 19.

СУБНОР их није заборавио и у знак сећања на њихове жртве подигао им је спомен обележје на платоу испред тадашње Месне канцеларије у центру села. С пијететом се СУБНОР односио према жртвама фашистичког терора обележавањем годишњице ослобођења села и полагањем венаца на спомен обележје.

Спомен обележје је сада испред платоа основне школе и ограђено је металном оградом. Не може му се прићи. Неприступачно је за одавање поште жртвама рата.

Петооктобарски јуришници из 2000. године покушавају да промене историју потезом пера. Унижавају жртве НОБ. Рехабилитију у рату поражене снаге и појединце, осведочене народне непријатеље. Уколико се настави са наметнутим трендом прекрајања историје и потискивње подсећања на један од најзначајнијих периода у историји нашег народа, патина заборава избрисаће сећање на пале борце и жртве терора.

Покушавајући да отргнемо од заборава пале борце и жртве терора, намерни смо и вољни да изместимо спомен обележје, преместимо га у порту наше сеоске цркве и поставимо поред спомен обележја нашим прецима солунским добровољцима, са надом да ће се мештани у будућности с пијететом односити према свим својим прецима. Месна заједница је сагласна са нашом намером.

У нади да ћете разумети нашу молбу и уважити је, примите изразе нашег искреног поштовања“ – стоји у писму Стојана Јокића, секретара Црквеног одбора у Старом Лецу, општина Пландиште код Вршца.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
20°
Clear
05:0020:09 CEST
ThuFriSat
min 16°C
28/16°C
29/17°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.