САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 789452Укупно посета:
  • 2499287Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ВРАЊАНЦИ НА „ОСТРВУ СПАСА“

Стогодишњицу пробоја Солунског фронта обележили су Окружни одбор и Градски одбор СУБНОР-а Врање обиласком Крфа, Вида, Солуна и Поликастрона.

Веома је добра симболика што је ова места из најтрагичнијих дана и најсветлије српске историје походило 100 чланова СУБНОР-а из врањског краја. Првих 45 чланова борачке организације, које је предводио Мирољуб Стојчић, председник Скупштине СУБНОР-а Србије и председник Окружног одбора Пчињског округа, на Крфу су посетили Српску кућу где је боравило после албанске голготе више од 150.000 наших војника и цивила. Врањанцима о историјском догађају говорио Љубомир Сарамандић, домаћин и почасни конзул Србије на Крфу.

Претпоставља се да је у гудурама Албаније изгубило живот чак 72.000 војника и цивила.Врањанци су положили венац у Гувији, месту првог искрцавања на „острво спаса“ како су Срби назвали Крф, и у Ипсосу крај споменика посвећеног Моравској дивизији у чијем саставу је био Први пешадијски пук „Књаз Милош Велики“, у коме су били Врањанци. Делегација СУБНОР-а положила је венац и на споменик Дринској дивизији. Борци и њихови потомци из Врањског краја положили су венац и на централној свечаности на острву Видо где је говорио изасланик председника Републике Србије Никола Селаковић. Посебно ће у сећању остати спуштање цвећа у „Плаву гробницу“, уз песму „Тамо далеко“ и стихове Милутина Бојића.

У Солуну, на Српском војничком гробљу Зејтинлик, прикључила се и новопристигла група од 55 чланова борачке организације Врања и заједно су присуствовали централној свечаности. У име СУБНОР-а Србије венац је положила делегација коју је предводио председник Скупштине Мирољуб Стојчић. У име Градског одбора Врање цвеће је положио заменик председника Миодраг Марковић. Учесници су обишли гробове предака на Зејтинлику и положили цвеће. Посебно је дирљив сустрет са старином Ђорђем Михаиловићем, чуварем српског војничког гробља. Свих сто учесника похода, посвећеног стогодишњици пробоја, присуствовали су централном обележавању годишњице крај споменика на Поликастру. Ту су биле присутне и делегације земаља савезница – Француске, Велике Британије, Италије, Србије, Грчке и Русије.

Учесници похода исказали су неизмерно задовољство организацијом и што су учествовали у обележавању великог датума. Свим учесницима ходочашћа од стране Окружног и Градског одбора СУБНОР-а Врања, уручена је и повеља за неговање слободарских традиција и учешће у обележавању 100 година од пробоја Солунског фронта. Са Врањанцима су биле и делегације пријатељског Брода из Републике Српске, Пирота, Владичиног Хана, Сурдулице, Бујановца и Прешева.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Snow
07:0815:58 CET
SatSunMon
1/-2°C
-1/-7°C
-1/-4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.