САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 782253Укупно посета:
 • 2485885Укупно прегледа:
 • 3Тренутно посетилаца:

КО КОМЕ ТРЕБА ДА ЗВИЖДИ

Дан после свечане академије у Сава центру, у Београду, поводом седме деценије победе над фашизмом у Другом светском рату, у дневном листу Вечерње новости огласио се др Оливер Антић у својству, како је наведено, саветника Председника Републике.

Самим насловом „Извиждана срамота СУБНОР-а“ писац текста је, грубо фалсификујући историјску истину о народноослободилачкој партизанској и антифашистичкој борби, увредио стотине хиљада жртава и чланство масовне и у свету признате организације.

Републички одбор СУБНОР-а Србије је упутио одговор редакцији Вечерњих новости, који на нашем порталу објављујемо у целости.

Могли бисмо и ми, ако хоћемо, да организујемо звиждање, али смо озбиљна, цивилизована и демократска организација поштованих људи и у свету ветеранских најпрестижнијих асоцијација, па се због тога одричемо и, у ствари, гнушамо аплаудера и конвертита што ликују у нарученим изливима било које врсте.

А кад је о Оливеру Антићу реч, посебно је под знаком питања да ли је, досад и отсад, заслужио чак и један једини звиждук. Охрабрења или негодавања, свеједно. Од времена кад се на београдском Правном факултету задужењем (како пишу, у угледним новинама,тадашњи очевици) обрушавао на старије недостижне колеге, преко претрчавања из партија у разнолике странке и грабљења позиција, до саветниковања у институцијама РЕПУБЛИКЕ у исто време кад је ваљда исплативо бити и МОНАРХИСТА и наредбодавајући сведок у процесима рехабилитације колабораната, закључно са полемичарем без позива и самопрокламoвним амбасадором – даће Бог да се на томе, ради општег спаса, све и заврши!

Простор у цењеним ”Новостима” О.А. злоупотребљава низом произвољних конструкција заснованих на већ саслушаним фалсификатима његових судруга из домена историје, а он их је, тако неук и наиван, као стручњак, ваљда, за наследно право прихватио здраво за готово сматрајући да је наново дошао трен кад се под кишобран антифашиста могу утрапити и колаборанти који главом без обзира, бежећи испред заједничких партизанских и јединица Црвене армије, наставише на крају Другог светског рата свој ”храбри пут” под немачким стеговима и утрчаше у загрљај других чланица антихитлеровске коалиције, који их, знајући о коме је реч, сместа вратише тамо где су и починили недела.

Није похвално за неког доктора, који упорно, из дана у дан, јавно и недопустиво комотно користи и функцију институције дужне сваког поштовања, да нестручно и паушално извитоперује истину о народноослободилачкој борби. Та књига историје наше садашње државе, а и оне претходне, затворена је и потврђена у свим релевантним земљама победничке антихитлеровске коалиције.

О томе са вама није вредно расправљати, али питамо да ли за вас, докторе О. А, има јачег доказа од Указа председника Руске Федерације Владимира Путина да баш пре неки дан, за Дан победе над фашизмом, одликује Савез удружења бораца Србије (СУБНОР) за допринос у ”отаџбинском рату од 1941.до 1945”? Били сте на тој свечаности, видели смо на снимцима како се угуравате у прве редове. Можда вам се причињава да изузетно признање уручују вашим накнадним пријатељима које жучљиво, не бирајући средства, заступате под старе дане?

Приписали сте, Антићу, СУБНОР-у Србије скандал у Сава Центру. Позвали се на ”народ” који је ”спречио да у свет оде слика да смо бастион комунизма”. Наш представник није говорио ни о каквој идеологији, још мање се бавио политиком, износио је само чињенице о једном и једином доказаном антифашистичком фронту. Баш онако како приличи слављу победника у Другом светском рату. Није пропустио, дакако, да помене и злочине. Ране које се могу, можда, бар делимично опростити после дуга времена, али никако и заборавити.

 И, још само ради истине, измислили сте, саветниче, да је требало да говори неки народни херој, спречен због „изненадног инфаркта“. Ми нисмо нити ћемо бити, знајте, део ваше фрустрације, још мање било чији гласноговорник. Сувише смо озбиљни и одговорни баш пред народом чији су наших преко 100.000 чланова неодвојива целина. Било је тамо, где сте се ви по обичају нашли, не знамо на основу каквих заслуга и вредности, у првом реду фотеља, навијачког протеста  са галерије, на наведени део говора о рехабилитацији. Али, зар није и то знак демократског миљеа у коме живимо, у овај нашој, надамо се и вашој, Србији којој желимо сваки бољитак?

Немојте нам претити, професоре наследног права. Ми нисмо шути, а и вас ни у примисли не схватамо за рогатог. Уразумите се, Антићу! Ви злоупотребљавате положај за који примате плату и директно утичете функцијом на за вас очекивани крај поступка рехабилитације четничког предводника у Другом светском рату. Зашто не тражите, као упорни предлагач и сведок, правник по образовању, да се, ако има процесних разлога, суђењем крене из почетка и саслушају сва она непочинства од Вранића, Друговца и широм не само Србије? Хоћете ли, да ли смета да се чује истина, још једном и за сва времена?

А што се тиче скандала, па ви сте, Оливеру Антићу, већ у овој нашој Србији, од тренутка кад се намећете јавности, избили у сами врх скандал мајстора! На жалост и општу штету.

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

12 реаговања на СУБНОР Србије одговара саветнику Антићу

 • Lune каже:

  Milorad Vukojičić (1917-1945), zvani pop Maca (deminutiv od “macola”[1]) ili pop Koljač, je bio crnogorski sveštenik SPC, vođa četničke crne trojke u drugom svetskom ratu. Nakon rata je osuđen na smrt i pogubljen. Proglašen je za sveca Srpske pravoslavne crkve 2005. godine. Ovih dana „poznat“ po klanju majke glumca Mise Janketic i ne samo nje !

 • Lune каже:

  Potvrdjeno je da je Stepinac svetac, zasluzni „svetac“
  ……………………………………………………………………………………………………
  Tek tamo, oko Blajburga, pokazalo se jasno jednom za svagda da su svi narodni izdajnici, bez obzira na pasminu, bili saveznici. Tako se sa njima i postupilo – osim sa onima koji su umakli pred pravednim narodnim gnevom. Mita Ljitić toliko se žurio da umakne da je stradao u saobraćajnoj nesreći, jer vozač nije uvažio ograničenje brzine i uslove saobraćaja, a vladika Nikolaj očitao mu je opelo posle. Do dana današnjeg istoričarima nije jasno je li Mita Ljotić bio nikolajevac, ili Nikolaj ljotićevac; svejedno je svakako – bili su isti.. …..Nikolaj je danas svetitelj SPC (eto im ga tamo)….., a Mita umalo da dobije trg u Smederevu; tako je i Marisav
  ………………………………………………………….
  Petrović mogao da dobije ulicu u Kragujevcu (to je onaj ljotićevac koji je tokom streljanja izdvajao ko će pred mitraljeze, a ko će da pretekne). Svakome svoja sramota.
  Nego, vratimo se na naš, pravi, Dan pobede – 15. maj 1945. NOV i POJ (Narodnooslobodilačka vojska i Partizanski odredi Jugoslavije) od 9. do 15. maja imali su oko četiri hiljade poginulih u borbama sa odmetnicima, jer je svaki naoružani borac sila Osovine posle devetog maja po međunarodnom pravu bio odmetnik, a ne (po ženevskim pravilima) zaraćena strana sa svim pravima

  • Lune каже:

   Zanimljivo je kako americki agenti tumace *sadasnji pogled cetnika na Pavelica*. Cetnici smatraju, pise u izvestaju, da Pavelica *ne treba zasad izruciti Titu jer bi takvo sudjenje bilo temelj za jos vise antiamerikanizma i islo bi u korist prokomunisticke propagande*
   Stoga je preporuka agenata da se *prihvate stavovi Vatikana i cetnika i neka Amerikanci ne poduzimaju policijsku akciju protiv pavelica*.Zanimljivo je da se stavovi antisrpskog Vatikana dovode u vezu sa stavovima *ravnogorskih cetnika*. Ali ni to necudi, jer ako su Pavelic i Stojadinovic po mnogim pitanjima delili isti stav, zasto onda o
   Pavelicu ne bi delili Vatikan i cetnici? Osim toga, ne zaboravimo da izmedju ustasa i cetnika za vreme Drugog svetskog rata nije zabelezena
   niti jedna ofanziva, ali je zato zabiljezena njihova suradnja u neprijateljskim ofanzivama protiv partizana,..*

   • Lune каже:

    Sto se tice Trumana i De Gola,

    Nisu oni odlikovali Drazu Mihailovica za borbu protiv fasizma, svesni su oni bili za nasu izreku „jedan probo pa se usro „, ordenje su dali zbog Drazinog angazovanja, i aktivne oruzane borbe „protiv komunizma“..sto su cinili oni, i cine i dan danas uz ogromne ljudske i materijalne zrtve po planeti !

   • Lune каже:

    KARLSON: BUŠ JE ŠPIJUN RAJHA
    Istorijske knjige koje Amerikanci čitaju ne sadrže nikakve informacije o tome šta se dešavalo iza zatvorenih vrata tridesetih godina prošlog veka, kad su se nacistički špijuni infiltrirali u institucije na Vol stritu putem Hitlerove banke i finansirali Nemačku. Nedavno je otkriveno da je Preskot Buš, otac jednog i deda drugog američkog predsednika, osuđen zbog trgovine s neprijateljem u vreme rata, piše publicista Džon Karlson.
    Međutim, on dodaje da postoji još veća tajna vezana za porodicu Buš.
    – Istoričari ne pišu kako su Preskot Buš i Džordž Buš u stvari Georg Šerf i George Šerf junior, nacistički špijuni koji su rođeni u Nemačkoj, a zatim se infiltrirali u Americi. Buš je u Beloj kući radio sve što je mogao da pomogne nemačkim korporacijama i nemačkoj vladi. Tek nedavno je esesovac Oto Skorceni pokazao fotografije s porodicom Šerf i rekao da su na slikama s njim Preskot, Džordž i Barbara Buš, rođeni u Nemačkoj.
    Oni rade za naciste i nemačke interese u SAD. Na porodici Buš je krivica za propast Amerike posle Drugog svetskog rata – tvrdi Karlson.
    On kaže i da su se krajem Drugog svetskog rata, dok su se ruske trupe približavale Berlinu, nacistički obaveštajci priključili američkoj obaveštajnoj službi i da je Podzemni rajh s vremenom preuzeo kontrolu na CIA.

 • pedjaza каже:

  Oliver Antić koristi svaku moguću priliku da u javnosti forsira priču o četničkom pokretu kao antifašističkom pokretu i njegovom vođi, Draži Mihailoviću, kao velikom antifašisti.
  Nekorektno je što za to koristi mesto savetnika predsednika Republike, ali neistina ostaje neistina, nezavisno od toga ko je plasira.

  • Lune каже:

   “ eh te devedesete“..?
   Hm,hmm.. “komunisti” Oliver Antic,Kosta Cavoski,Vojislav Seselj su bili “udarna pesnica velikog brata” u Savezu Komunista Srbije, na “operativnom zadatku” na Beogradskom univerzitetu -Pravni fakultet.itd,itd i osnovali su “stamparije cetnickih diploma” za stvaranje “SrBske elite”. Vidljivo je da bas i nisu neki “Bosanci,Licani itd”, sa izuzetkom Ercegovca Seselja, Ercegovca Vuka Draskovica i Ercegovca Miloslava Samardzica..buduceg “akademika uz Matiju Beckovica”.
   Ideja “pomenutih i nepomenutih”, bar prema intervjuu komuniste Sime Dubajica, narodnog heroja, datog studiju B, novinaru Roganovicu..”isao sam dole da im pomognem”, ideja je da se osnuje “knezevina Knin”..”knezevina Banja Luka”..a, za Sumadiju, u stvari videcemo sta ce biti sa Srbijom i monarhijom itd” Simo je umro, a njegovo “nevazece visocanstvo” se mota po sudskim kuloarima rehabilituje cica Drazu, koga su upravo Karadjordjevici “zavrnuli”..”viknuli mu ga sa Cercilom”

 • Lune каже:

  Hm,hmm..profesore sedi kec !!
  ……………………………………….
  Atmosfera straha od “vostale Serbije, u sred zemlje Serbije”..”moz da bidne,al ne mora da znaci.”…?
  Kao “istaknuti pravnici”, doduse u “aferi index”, treba da znate da je jedino pravno i pravo resenje OBNOVA POSTUPKA, izuzetna prilika da dokazete cicinu nevinost. Naravno, selo Vranic je i dalje voljno, da vam ustupi prostorije mesne zajednice kao sudnicu, a i svedoci ‘e vam biti na dohvat ruku, podrazumeva se da ne smeju “da pla[e i ne daj bo\e kolju svedoke”..

  • Lune каже:

   Hm,hmm.. Sada je 9 casova, sudije jos nisu popile ni kahvu, a „tabloidi“, su nocas odstampali „vest dana“ da je Dragoslav, Draza Mihailovic rehabilitovan..nije li to „profesore“ montiran proces…? i to „glasace su sva tri sudije za rehabilitaciju“. Naravno „istu CIA podrsku“ ima i Ramis Haradinaj…itd,itd.“vozi misko“.

   • Lune каже:

    Hm,hmm.. Nenad Popovic tvrdi da je Putin „pomirio bele i crvene“..“moz da bidne al nemora da znaci“..kako to da je samo je Tomislav Nikolic bio „beo“ na tribini…?

    Како су немачким окупацијским снагама хитно биле потребне помоћне јединице у борби против све јачег комунистичког устанка крајем лета и ујесен 1941. године, као и за одржавање мира и реда. Према речима првога заповједника, генерала Скородумова, након што би се угушили комунистички устанак, он је требало да их одведе натраг у Русију, да помогну Немцима у борби против Црвене армије. На почетку се ова јединица звала Одвојени руски корпус (нем. Das Abesonderte Russische Korps) и отприлике једну годину, Бела руска група за заштиту фабрика (нем. Weissrussischer Werkschutz). Првобитно су га сачињавале бивше руске избеглице пред комунистичком совјетском влашћу, тзв. Бели, који су у раздобљу између два рата живели у Југославији, нарочито у Србији. Они су, због свога противљења комунизму били добровољци на немачкој страни.

   • Lune каже:

    „OPROSTIO MU ANTIC STO GA JE STRELJAO“
    „Sekretarijat fakultetske konferencije SK inicirao je, organizovao, u celini realizovao i u saradnji sa redakcijom Anala objavio diskusije o platformi za 10. kongres SKJ… Drug Oliver Antić je i na ovom poslu marljivo i uspešno radio. Posebno valja naglasiti da je Pravnom fakultetu pripala čast da bude domaćin Titove štafete. To je bio plod aktivnosti SK i SS kome je imenovani dao svoj prilog.“
    U izveštaju detaljno piše kako se Antić zalagao da se sprovodi politika SK povodom Brozovog pisma i zadataka koji su iz njega proistekli.
    „Obnavljanje idejnog jedinstva, animiranja i rasta akcione sposobnosti SK i ostalih društveno-političkih organizacija… stavljanje kadrovske politike u centar pažnje pokretačkih snaga samoupravljanja, ozbiljnog rada na proučavanju marksizma i rezultata životne prakse, buđenje i rasplamsavanje svesti studentske populacije itd.”.
    Posle konstatacija o ciljevima povodom Brozovog pisma, naglašava se: „Drug Oliver Antić je učestvovao i nastojao da se politika SK dosledno ostvaruje”.
    U preporuci da se Antić primi za asistenta objašnjena je i njegova nedovoljna ocena, jer je, kako se navodi, bio „lošije materijalne situacije”, a „radio je kao stujard” i „završio je školu za stujarde u JAT-u”.
    Iz njegove biografije u izveštaju se ističe se da je tokom školovanja „više puta nagrađivan za postignute uspehe u društveno-političkom radu”, te da je „bio predsednik Školske zajednice učenika”.
    „Iste godine 1970, po završetku Omladinske političke škole, kao jedan od najboljih učenika-maturanata, primljen je u članstvo Saveza komunista”, navodi se u izveštaju Komisije za prijem asistenata.

   • Lune каже:

    Hm,hmm.. sud je verovatno cenio „nepobitne cinjenice“
    Oko ponoći 17. jula zatvorski berberin, na hodniku je brijao vezanog Dražu. Bio je ošisan do glave, a oči su mu bile pune suza. Te noći svi su bili obrijani, ošišani i presvučeni u beli ves. Naređenje za pokret dobili smo oko jedan sat posle ponoći, a ispred zgrade bila su parkirana tri vozila, nalik današnjim “maricama”. Njih desetoro, sa Dražom, bili su u tri grupe, sa lisicama na rukama, i dodatno vezani međusobno lancima. U vozilu su bile dve klupe. Sa jedne strane sedeli su osuđenici, a sa druge mi čuvari. Niko nam nije rekao gde idemo, niti smo mi smeli to da pitamo. Sve vreme u vozilu je bila tišina…
    ………………………………………………………………………………………………………………………
    U nedostatku dokaza, slike streljanog,osisanog do glave i obrijanog Draze, verovatno je „pozirao“ Vuk Draskovic, pa je streljani Draza sa kosom i bradom, koju mu je po Vuku Draskovicu Krcun pocupao klestima, prilozena uz tekst.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
12°
Rain Shower
06:2818:32 CEST
MonTueWed
13/6°C
16/4°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.