САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 773719Укупно посета:
  • 2469691Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

АНТИФАШИЗАМ ЈЕ ОДРЕДНИЦА БУДУЋНОСТИ

Свечаном седницом Скупштине града, започелo је обeлежавање Дана ослобођења Суботице. Председник Скупштине града Бунфорд Тивадар захвалио је на присутности и говорио о значају велике борбе за слободу. На свечаности је прочитана и поздравна порука председника СУБНОР-а Србије Душана Чукића. Иначе, скупу су присуствовали потпредседник СУБНОР-а Србије Светомир Атанацковић, амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин, представници амбасада Украјине и Белорусије, делегације градских и општинских одбора СУБНОР-а, Сомбора, Апатина, САБА Хрватске и друге.

Потредседник СУБНОР-а Србије и председник СУБНОР-а Војводине Светомир Атанацковић посебно је нагласио: „Здруженим снагама Совјетске Црвене армије и Титових партизанских снага из јуриша у јуриш сламана је кичма фашистичкој немани на нашим просторима. Ослобођена је источна Србија, затим Шумадија, Банат, Срем и већи део Бачке. Суботица на крајњем северу дочекала је помоћ братске Црвене армије и борце 8. војвођанске ударне бригаде, који су уз прихват суботичког партизанског одреда под командом славног јунака Јована Микића Спартака упорном борбом ослободили Суботицу од мађарских и немачких фашистичких снага, који нису бирали ко је које нације или вере, битно је да је против фашизма.

Ангифашизам је одредница будућности зарад наших потомака, мира и слободе код нас и у свету. Свакодневно смо сведоци да неофашизам у разним облицима покушава да се врати на сцену. Сведоци смо избегличких колона, у којима се недавио нашла и Србија. Уништавани су људи, инфраструктура, па чак и анексија дела територије, за коју се још боримо, колевку српског народа Косово и Метохију.

Суботица као више национална заједница живи у слози и напретку. То стање треба чувати и бити пример другим крајевима Србије“.

Након свечане академије, положени су венци и цвеће на централни споменик. Такође су положени венци на споменик палих на православном гробљу „Дудова шума, где је сахрањено 270 јунака Црвене армије.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
17°
Rain
04:5220:27 CEST
FriSatSun
min 11°C
21/11°C
22/12°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.