САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 784641Укупно посета:
 • 2490060Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

ПРОЛЕТЕРИ  УВЕК  У СРЦУ

Поводом 22. децембра, Дана формирања Прве пролетерске НОУ бригаде, у Крагујевцу је одржана свечаност.

Уз присуство великог броја бораца НОР-а, омладине, симпатизера, потомака и поштовалаца, на Споменик народних хероја у центру града су положени венци. У име Републичког одбора СУБНОР-а Србије потпредседник Живомир Смиљковић, Скупштине Крагујевца Златко Милић, затим Окружног и Градског одбора борачке организације Шумадије и Крагујевца, општинских одбора Раче, Тополе, Аранђеловца, Рековца и Јагодине, ратних војних инвалида, Удружења Македонаца ”Татковина”, Покрета социјалиста.

Пригодне говоре су имали првоборац, 91-годишњи Влада Сретеновић, борац 15. мајевичкке бригаде, 88. годишњи Милош Николић и председник ГО СУБНОР-а Крагујевац проф. Жељко В. Зиројевић, пуковник у пензији.

Потомак Солунца Живојина Лазића, Милић Ивановић, поклонио је  ГО СУБНОР-а Крагујевац ратну чутурицу која је прошла пут од Цера до Солуна.

У славу антифашистичке борбе, Удружење Македонаца „Татковина“ – Крагујевац, ГО СУБНОР Крагујевац и МЗ „Багремар“ посадили су дрво мира – бадем, крај споменика Срба, Јевреја и Рома које су стрељали немачки фашисти 21. октобра 1941. године.

Одржана је и свечана седница Окружног одбора СУБНОР-а Шумадије на којој је анализиран досадашњи рад, задаци за наредни период, а истакнути су и видни резултати Републичког одбора и председника проф.др Миодрага Зечевића на евидентном организационом јачању СУБНОР-а као јединствене целине и браника у очувању антифашизма у Србији

Уручене су и пригодне награде двојици бораца, Влади Сретеновићу и Милошу Николићу.

На седници је у СУБНОР примљено више нових чланова.

no images were found

Једно реаговање на Шумадија

 • pedjaza каже:

  SUBNOR Kragujevca, kao i druge programski srodne organizacije iz tog kraja, po običaju, obeleže svaki značajan datum iz istorije NOR-a.
  Tako ni 22. decembar, Dan formiranja Prve proleterske NOU brigade i višedenecenijski Dan JNA, nije bio izuzetak.
  Brojne akcije koje Okružni i Gradski odbor SUBNOR-a Kragujevca imaju, svrstavaju ih u grupu najaktivnijih odbora ove organizacije, a prijem novih članova treba da posluži kao primer mnogim drugim odborima u Srbiji da slede isti takav primer i da ne dozvole da se postojeće članstvo učauri i zatvara u uske krugove.
  Kako se bliži sedamdesetogodišnjica pobede nad fašizmom, koja će širom sveta biti proslavljena 9. maja 2015. godine, tako bi se moglo razmišljati o konkretnim akcijama planskog podmlađivanja SUBNOR-a Srbije, čime bi da organizacija dobila jedno novo ruho i ojačala uticaj na očuvanje antifašističkih vrednosti i tekovina NOR-a.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
16°
Mostly Cloudy
07:0017:45 CEST
SatSunMon
min 9°C
13/6°C
17/8°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.