САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 782255Укупно посета:
 • 2485889Укупно прегледа:
 • 1Тренутно посетилаца:

ВЕЧНИ  ЧАС  ИСТОРИЈЕ

Обележено је, са пијететом и као вечита опомена, стрељања родољуба и патриота у крагујевачким Шумарицама, одржан је Велики школски час.

Венце на гробницу недужних положиле су делегације државног врха на челу са Председником Републике Томиславом Николићем, локалне самоуправе, Војске Србије и Генералштаба, министарстава унутрашњих послова и одбране, СУБНОР-а Србије, амбасада Русије, Немачке, Палестине, политичких партија, удружења,  породица погинулих, ученици основних и средњих школа.

Изведена је и поема посвећена стрељанима 21. октобра 1941. године.

Поводом 21. октобра 1944. године, кад су јединице 17.ударне дивизије НОВЈ у садејству са јединицом славне Црвене армије ослободиле Крагујевац, на спомен-гробницу Народних хероја у центру града положени су венци. Делегације СУБНОР-а Србије, СУБНОР-а Крагујевац, СУБНОР-а Шида, Адашеваца, Раче, Ужица, Врбаса, Бајине Баште, Аранђеловца, ОРВС Крагујевца, Удружења потомака старих ратника, представници СНС и Покрета социјалиста.

Скупу се обратио председник ГО СУБНОР-а Крагујевац проф. Жељко В. Зиројевић који је истакао вечни симбол љубави и заједништва Србије и Русије и заједничку борбу партизана и црвеноармејаца против фашиста и њихових слугу.

Сећања на ослобођење октобарских дана 1944. године евоцирали су првоборац Влада Сретеновић и борци 17.ударне дивизије Власта Божиновић и Ненад Пајевић.

Медији су изузетно добро пропратили све наведене активности.

 

2 реаговања на Шумадија

 • Lune каже:

  Lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića od 1990. godine do danas napustilo je skoro dvadeset najbližih političkih saradnika, pa i kumova, a zbog približavanja LDP na pomolu je još jedan razlaz, i to s potpredsednikom stranke i ministrom dijaspore i vera Srđanom Srećkovićem, čiji će status u SPO biti na dnevnom redu današnje sednice Predsedništva SPO.
  Za one koji su zaboravili, evo kako je Vuk do sada rešavao neslaganja u stranci.
  Drašković se prvo 1990. godine razišao sa svojim kumom Vojislavom Šešeljem, istupio iz Srpskog četničkog pokreta i osnovao SPO. Vuk je tada Šešelja nazivao „crvenim vojvodom“, a nove saradnike našao je u lideru DSS Vojislavu Koštunici, profesoru Kosti Čavoškom i predsedniku SLS Nikoli Miloševiću.
  Na skup na Ravnoj gori, gde je lider SPO obično promovisao svoje nove partnere, naredne godine došao je samo Nikola Milošević :shock . Posle saradnje u DEPOS, Drašković se 1994. godine razišao i sa Koštunicom i sa Zoranom Đinđićem, iste godine napustio ga je i pašenog Borivoje Borović, a 12 meseci kasnije bila je završena i saradnja s Nikolom Miloševićem. Sledeća ozbiljna turbulencija u SPO desila se 1997, kada je iz stranke izbačen Velimir Ilić, navodno zbog snimka na kojem je Ilić pričao o Danici Drašković

  U 1998. godini Vuka su napustili potpredsednici stranke Veroljub Stevanović i Vojislav Mihailović, i poslanik Bogoljub Pejčić. Zatim, 2005. SPO je napustila poslanica Blagica Kostić, 2008. iz SPO je izašao Bojan Dimitrijević, a 2009. i Vlajko Senić – sada poslanik URS. Iz SPO su otišli i Aleksandar Milutinović – nekadašnji direktor „Jata“, Vladimir Božović – bivši generalni inspektor MUP , Milan Božić – savetnik Draškovića, i Anđelko Trpković, bivši direktor Sajma.

 • pedjaza каже:

  Komemorativni skup u Šumaricama, kao i svake godine, održan je da bi se odala počast onima koji su streljani, a bili su potpuno nedužni. I bez obzira koliko je vremena prošlo od tada, sećanje na njih ne bledi. Lišeni života zbog najsurovijeg nacištičkog pravila odmazde da se za svakog ubijenog nemačkog vojnika strelja po 100, a za svakog ranjenog po 50 pripadnika srpske nacionalnosti, ostaće večno da žive u sećanjima kao najtužniji podsetnik na surovost i pogubnost fašističke ideologije.
  Čak i da je ovo bio jedini fašistički zločin u Srbiji, Jugoslaviji, pa i čitavom svetu (a nažalost nije), bio bi sasvim dovoljan da pokaže koliko je fašizam velika pretnja svetskom miru.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Rain
06:2818:32 CEST
MonTueWed
min 6°C
16/4°C
18/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.