САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 777118Укупно посета:
  • 2475688Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

СЛОБОДА НЕМА ЦЕНУ

Поводом годишњице напада фашистичке Немачке на Југославију 6. априла 1941. године, Градски одбор СУБНОР-а Крагујевац организовао је комеморативни скуп и полагање венаца на спомен обележје једном од 122 јунака који су бранећи слободу и своју земљу тих дана изгубили живот.

Венце на гроб Веселина Дивца носиоца Карађорђеве звезде, Обилића медаље, оца скојеваца и комуниста Живорада и Живадинке Дивац. који су живот дали у саставу Крагујевачког партизанског одреда и Прве пролетерске бригаде, положиле су делегације Скупштине града, СУБНОР-а Крагујевца и Шумадије, потомака палих ратника, СПС и као и сродних удружења.

Председник СУБНОР-а Крагујевац пуковник проф. Жељко В. Зиројевић између осталог је рекао:

„Клањамо се најбољим синовима Србије и њиховом херојству у борби против фашистичког завојевача. Светли ликови Веселина Дивца, потпоручника Драга Говедарице, легендарног мајора Драгољуба Кргушића и још 119 заточника слободе никада неће бити заборављени. На њиховим делима, јунаштву и оданости Отаџбини учићемо како ми тако и генерације које долазе јер слобода нема цену. Ово је уједно и позив свим слободољубивим људима да наставимо акцију подизања спомен обелиска свим јунацим Априлског рата који су положили животе у борби против највећег зла човечанства – фашизма. СУБНОР је увек знао и знаће да чува и баштини слободу и слободарство”.

Поему посвећену јунаку Веселину Дивцу и његовим бесмртним друговима је прочитала председница клуба „Др Саша Божовић“ из Крагујевца, књижевница Јасмина Ан Јовановић, чија је књига посвећена слободарству и јунацима Априлског рата у штампи.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
22°
Light Rain
05:1320:15 CEST
SunMonTue
min 18°C
23/18°C
25/18°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.