САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 784787Укупно посета:
  • 2490321Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ФАШИСТИМА СУ И ДЕЦА БИЛА КРИВА

У октобру Србија слави слободу као најужи део савезничке антихитлеровске коалиције у Другом светском рату, али се са најдубљим пијететом присећа и жртава несразмерно великим у односу на друге окупиране земље у најезди фашиста.

Једно од најстрашнијих стратишта су Шумарице у Крагујевцу, где су крволочним нацистичким освајачима и деца била крива тог 21.октобра 1941.године. Јединице немачког Вермахта су, задојене расистичком и идеолошком мржњом, у одмазди бескрупулозно ликвидирале у срцу Шумадије преко три хиљаде недужних људи похватаних где су стигнути, међу њима и најмање три стотине ученика средњих школа изведених из учионица заједно са професорима и петнаестак дечака уличних чистача обуће.

Тако је тадашња периферија Крагујевца постала стравично стратиште и завет свим будућим генерацијама и целом свету да се злочин над становништвом и државом поробљеној силом топуза никад и нигде неће заборавити.

Шумарице су у поратним годинама, по доласку слободе, убрзо прерасле у Спомен парк са огромним гранитним белим спомеником чија раширена крила симболично подсећају на треће оделење петог разрада крагујевачке гимназије из које је убијено највише деце.

На дан страдања, као и сваке године, одржана је комеморација у присуству више хиљада људи из разних крајева.

Председник Републике Александар Вучић положио је венац и минутом ћутања одао вечну пошту.

Сенима стрљаних родољуба поклонили су се, у име Владе Републике Србије, председница Ана Брнабић и министри Славица Ђукић Дејановић, Зоран Ђорђевић и Вања Удовичић.

Пошту су одали и амбасадори Руске Федерације, Немачке и Аустрије, као и представници многих организација и грађани.

СУБНОР Србије су, уз велики број чланства, заступали заменик председника Видосав Ковачевић и председник Окружног одбора Шумадије Жељко Зиројевић.

У Спомен парку је приказано, на Великом школском часу историје, сценско дело Крагујевчанина Мирка Демића, у извођењу домаћих и београдских уметника и режији Марка Мисирача, које на убедљив и потресан израз дочарава судбину мученика покошених рафалима избезумљених окупаторских солдата. Аутор је судбину Шумадинаца повезао и са масакрираним Србима у усташком логору у Јасеновцу током Другог светског рата, у жељи да човечанству, које и сада грца у нехуманим недаћама, да рата и мржње не сме бити и човек човеку не треба да буде вук кад се добром речју и дијалогом може спречити свако насиље и, још више, звецкање оружјем као увод и у теже окршаје.

СУБНОР Србије, масовна традиционална антифашистачка организција, која у својим редовима има и ветеране, стално подсећа да управо борци боље о свих знају шта је ратовање и због тога се увек опредељују за мир и сарадњу.

Једно реаговање на Шумарице

  • pedjaza каже:

    Nemačke nacističke vlasti su mislile da će time zaplašiti Srpski narod, te da će životi nemačkih okupatorskih vojnika u Srbiji biti sigurni. To se nije desilo. Naprotiv, baš nakon ovog gnusnog zločina, antifašistički otpor kod Srpskog naroda je porastao i počeli su sve snažnije da se odupiru nacističkim i fašističkim snagama i njihovim domaćim pomagačima. Da su znali šta ih čeka, tj. koliko života njihovih vojnika će biti izgubljeno, koliko njih će biti ranjeno i ostati sa trajnim invaliditeom, nemačke vlasti nikada ne bi ovako nešto uradile. Istorija im, očigledno, nije bila jača strana. Da jeste, znali bi da je Srpski narod nepokoriv, tj. da niko u dotadašnjoj istoriji nije uspeo da ga pobedi. Čak su i srednjevekovne turske vlasti Srbiji dale, za ono vreme, značajan stepen autonomije u Osmanlijskom carstvu i nisu se usđivale da tako olako Srbe lišavaju života. Junaštvo srpskih vojnika iskazano u Kosvkom boju trajno ih je naučilo da nije poželjno iživljavati se nad našim narodm.
    Nemačka nacistička mašinerija je sebe višestruko precenila, smatrajući se nepobedivom i moćnom da okupra ceo svet. Srbija i Jugoslavija su bile područje na kome su pretrpeli izuzetno velike gubitke, a mislili su da će im ovo biti samo tranzitna teritorija za dalja osvajanja.

    Večna slava svim nevinim žrtvama Kragujevačkog oktobra!

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Cloudy
07:0317:42 CEST
MonTueWed
min 8°C
17/8°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.