САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 782253Укупно посета:
  • 2485885Укупно прегледа:
  • 3Тренутно посетилаца:

УЈЕДИЊЕНИ ПРОТИВ ФАШИЗМА

У разним деловима планете се поново, на жалост, шире идеје освајачког фашизма и поражених реваншиста из Другог светског рата. И поред тога што посебно Европа креће у прославу велике победе над немачким хитлеровским  трупама и њеним помагачима из домаћих редова током окупације започете 1941.године.

О овој теми, неизбежно важној за човечанство, биће речи и на разним пригодним скуповима на „старом континенту“, а посебно приликом заседања Сталног комитета за европске послове при Светској организацији ветерана ФИР који ће се средином овог месеца састати у главном граду Норвешке. Тим поводом у Осло путује и представник СУБНОР-а Србије.

Циљ тог и осталих састанака биће да се сви људи добре воље, нарочито учесници ослободилачких ратова који – како непрестано истичу у разним приликама – најбоље знају шта је страдање, уједине у заједнички фронт против нарастајућег фашизма.

Комитет СУБНОР-а  Србије за међународну сарадњу расправљао је, на седници под председништвом амбасадора Драгомира Вучићевића, о актуелној међународној сарадњи и кретањима на светској сцени. Изражавајући стално настојање наше борачке организације да сви неспоразуми, било где да се догађају, буду разрешени мирним путем, преговорима и договорима на политичкој основи и без употребе силе.

Комитет је, у исто време, разговарао и о тренутним и веома битним припремама целокупног чланства СУБНОР-а за предстојеће прославе поводом 70.годишњице ослобођења у Другом светском рату. И о активном учешћу, с тим у вези, на свечаностима у Београду, главном граду наше отаџбине, ослобођеном од фашиста и квислинга 20.октобра 1944, као делу свеоукупних и вишегодишњих окупацијских година у којима су ослободилачки стег носиле партизанске јединице.

На седници су, такође, усвојене одлуке са недавно одржаног на Цетињу  Комитета за европске послове.

Једно реаговање на Свет

  • pedjaza каже:

    Jubilej 70 godina pobede nad fašizmom, koji će u čitavoj Evropi i dobrom delu sveta biti obeležen na veličanstven način, trebalo bi da podstakne mnoge na razmišljanje i preduzimanje konkretnih mera povodm pojave neofašističkih i neonacističkih pokreta i otvorene promocije fašističke ideologije.
    Kada je o Srbiji reč, antifašizam je neko vreme bio gurnut u zapećak, kao nešto što nije toliko bitno, što je prevaziđeno i deplasirano. Uporedo s tim, neke vladajuće garniture nakon 2000. godine su čak počele donositi pravne akte kojima je omogućena rehabilitacija saradnika fašistikih okupatora, pa čak im i dodeljivan staus antifašističkih boraca. SUBNOR Srbije je među prvima ustao protiv takvih poteza, javno protesvujući i zahtevajući da se obustave. Ta nastojanja potvrdila su se u praksi kao ispravna, a obeležavanje 7 decenija pobede nad fašizmom širom Evrope i sveta samo će dodatno potkrepiti njihovu opravdanost i istorijsku utemeljenost.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
12°
Rain Shower
06:2818:32 CEST
MonTueWed
13/6°C
16/4°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.