Свилајнац

РЕСАВЦИ ПРОТИВ КВИСЛИНГА

Потомци учесника НОР-а из Кушиљева, Црквенца и Свилајнца оштро су негодовали поводом покушаја рехабилитације председника квислиншке владе Србије током Другог светског рата Милана Недића. Припадници његове „државне страже“ су у центру Свилајнца обесили мртвог хероја Ресавског краја Лазара Стојановића, рођеног у селу Кушиљеву над којим су се претходно иживљавали пошто је био тешко рањен у борби са њима. Недићевци су га два пута стављали мртвог на вешала како би се додворили немачким газдама којима су служили.

Због свега тога како су истакли припадници СУБНОР-а, потомци бораца НОР-а, руководство СУБНОР-а Свилајнац на челу са председником Милетом Тошићем, дижу глас против срамних рехабилитација и дају безрезервну подршку СУБНОР-у Србије и његовом руководству у борби за очување антифашизма, патриотизма и љубави према Србији.

„Потомци славног војводе Синђелића, који је својим херојским чином показао како се воли своја земља на Чегру, потомци Ресаваца са Цера, Колубаре и албанске голготе, потомци бораца Ресавске партизанске чете, ресавских слободара оштро се противимо овом и сличним поступцима рехабилитације оних који су издавали, злостављали, прогонили и убијали свој народ као што су чинили Недић, Љотић, Бећаревић и други издајници српског народа“ – закључак је скупа.

Иначе у сали Културног центра у Свилајнцу, у организацији СУБНОР-а, Културног центра и МЗ „Кушиљево“, промовисана је књига „Кушиљево – село крај Мораве“ Милана Љубишиног Илића – Жеже, својеврсна хроника овог познатог села добрих домаћина, ратара али и ратника из свих ослободилачких ратова српског народа од Кочине крајине па до 1999. године. О књизи су говорили аутор, рецензент проф. пук. Жељко В. Зиројевић као и проф. Милорад Миловановић и Микица Микић, заменик председника општине Свилајнац.