САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 784640Укупно посета:
  • 2490059Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

НОВЕ ИДЕЈЕ ЗА ЈОШ БОЉИ РАД

Борачка организација Србије, целокупно чланство и руководство на разним нивоима, спремна је да новим идејама обогати још бољи рад и допринесе колективном и општем бољитку отаџбине.

Ово је, између осталог, константовано на веома успешном састанку у Зајечару коме су присуствовали председници СУБНОР-а у Неготину, Бору, Књажевцу, Кладову, Сокобањи, Бољевцу, Зајечару и, као гост, из Пирота. У раду скупа учествовали су, у име Председништва СУБНОР-а Србије, Душан Чукић и Видосав Ковачевић.

Договор у Зајечару је део широке акције кроз све регионе Србије да би се директно, у непосредном контакту са чланством, установили будући нови програми рада СУБНОР-а прилагођени потребама вишестране организације и условима који владају и на домаћој и међународној сцени.

Домаћини су, иначе, били председници Окружног и Градског одбора у Зајечару, Милоје Рајковић и Драгољуб Николић, а у дебати су, обавештавајући о конкретним потезима и предлозима за бољи, квалитетнији и савременији рад СУБНОР-а у целини, учесници потенцирали запажено интересовање у свакој средини и поздравили у том смислу напоре и мере које предузимају Председништво и потом Републички одбор.

Скуп је потврдио јединственост организације, заједнички фронт традиционалних слободара осведочених у народноослободилачкој борби и потврђених у оквиру антифашистичке коалиције током Другог светског рата и у садашњем времену.

Затражено је, у том склопу, да СУБНОР на сваки начин избори репрезентативни статус и да та категорија не може и не сме да зависи од воље и намера било које власти која се смењује на политичкој сцени у Србији. Неопходни су и нови пројекти, нови људи који ће на познатим принципима дати посебне импулсе и уз помоћ млађе генерације, потомака бораца и поштовалаца антифашизма, на дуге стазе одредити успешан пут организације.

На састанку је било доста речи и о финансирању, заштити споменика, непрецизним и на чињеницама неутемељеним  законским прописима, о примерима из разних средина, где су, на пример у Неготину, као већ сталну праксу увели у основним и средњим школама „историјски час“ на коме компентентни чланови СУБНОР-а говоре о традицији свог краја. Представник Кладова је изнео позитиван пример о очувању значајних места, међу њима уређење брда изнад Ђердапа, сведок времена значајан за ондашњу државу, али сада и предмет великог интересовања и младих и многобројних туриста из иностранства.

Посебно се расправљало и о значају сарадње са локалним властима и медијима који су неисцрпни сарадник у осветљавању рада рекспектабилне борачке организације Србије.

Једно реаговање на Тимочка крајина

  • pedjaza каже:

    Timočka krajina je poznata koo deo Srbije u kome se poštuju tekovne NOR-a i na adekvatan način obeležavaju svi datumi iz ratničke i antifašističke prošlosti kako ovog kraja, tako i čitave zemlje.
    Verujem da će ovaj sastanak imati veliki značaj u daljem unapređenju rada mesnih, opštinskih, gradskih i okružnih udruženja SUBNOR-a na ovom prostoru, kroz šire uključivanje novih i mlađih članova u tekuće aktivnosti, bolju saradnju sa organima lokalne samouprave, većem publicitetu organizacije i kadrovskoim omasovljenju.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
16°
Partly Cloudy
07:0017:45 CEST
SatSunMon
min 9°C
13/6°C
16/8°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.