САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 781720Укупно посета:
  • 2484787Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

НЕ МОЖЕ СЕ ПРАВИ ПУТ ЗАТАМНИТИ

У организацији Општинског одбора СУБНОР-а Тител, Општине Тител, Покрајинског Удружења пилота и падобранаца АП Војводине и СУБНОР-а АП Војводине, обележена је 74.годишњица варварског бомбардовања Београда и ондашње Југославије.

Председник Општине Драган Божић поздравио учеснике скупа желећи да увек буду мир и разумевање. Потпредседник СУБНОР-а Србије и председник СУБНОР-а АП Војводине Светомир Атанацковић је истакао: „Изнад непрегледне војвођанске равнице, у небеским висинама, одиграла се судбоносна борба са далеко силнијим и моћнијим фашистичким снагама. Тројица храбрих јунакаа дали су живот да би сачували туђе. У неравноправној борби, оборени су на простору Шајкашке, између села Шајкаша и Вилова. Споменик подигнут њима, споменик је и свим другим патриотским борцима погинулим за слободу свога народа. Пилоти Горуп, Зеленика и Бакић остаће трајни сведоци у борби против највећег зла двадесетог века.

Није мало оних који желе да антифашистичку борбу затамне, искриве слику, па чак и бесомучно зверско бомбардовање наших градова 6.априла 1941. године. Комунисти – партизани платили су цех током крвавих офанзива 1941.-1945. године, док су лешинари и шићарџије уз скуте окупатора клали и убијали сопствени народ”.

Председник Удружења пилота и падобранац Славко Михаиловић говорио је окршајима наших пилота са бројном немачком авијацијом, која је имала налете преко Аустрије, Мађарске и Румуније. Немачка авијација изгубила је 6. априла 1941.  45  од 462  борбена авиона.

Једно реаговање на Тител

  • pedjaza каже:

    Svetkovina u Titelu je bila još jedna od prilika da se podseti na uspehe jugoslovesnkih vojnih vazduhoplovaca u borbi protiv daleko jače, nadmoćnije, brojnije i opremljenije nemačke avijacije u aprilu 1941. godine.
    Narod, koji je kroz svoju dugu i burnu istoriju naviko da se suprotsavlja svakom ko bi se nameračio da ga porobi i zavlada njegovom teritorijom, ni tada nije ustuknuo pred ogromnom fašističkom imperijom.
    Toliko je događaja koji svedoče o iskrenoj antifašističkoj borbi da oni koji pokušavavaju da falsifikuju istoriju, ostaju matirani u svakom potezu svojih sramnih namera.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
25°
Clear
06:2018:43 CEST
TueWedThu
min 16°C
30/14°C
29/14°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.