САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 789317Укупно посета:
  • 2499082Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ХЕРОЈУ ДАРИНКИ  У  ЧАСТ

Oпштински одбор СУБНОР-а Топола, у сарадњи са Oсновном школом „Сестре Радовић“ из Белосаваца, Скупштином општине Топола, Удружењем потомака старих ратника и СПС Топола, организовао је прославу Дана победе.

У селу Рајковцу, на месту где су четнички зликовци у немоћи да открију где се налази скривница и рањени партизан, после зверског мучења заклали Даринку Радовић и њене две кћери Радмилу и Станку, одржан је народни скуп уз присуство грађана, ученика и гостију из сремске равнице (Шида и Адашеваца), Крагујевца, Велике Плане.

Присутнима су се обратили представник СО Топола Жарко Јовановић (председник СПС Топола), Чеда Стевановић у име потомака старих ратника и Миодраг Лазић, председник СУБНОР-а, који су истакли значај 9. маја и јубиларне годишњице победе.

Ученици основне школе „Сестре Радовић“ из Белосаваца извели су културно-уметнички програм посвећен Даринки и њеним ћеркама које су опеване у многим поемама. Изведене су и фоклорне игре из Шумадије.

СУБНОР Топола је уручио плакете „Милан Благојевић Шпанац“ Основној школи из Белосаваца, као и учеснику НОР-а Жики Стојановићу.

У име СУБНОР-а Србије се обратио пук. проф. Жељко В. Зиројевић који је, преневши поздраве председника СУБНОР-а Душана Чукића и Председништва истакао: ”На светилишту слободе клањамо се сенима хероине Шумадије Даринке Радовић и њених кћери Радмиле и Станке. Ми не смемо, посебно не ученици школе, заборавити њихове жртве као и све погинуле за слободу већ се морамо борити да слобода траје вечно”.

Учесницима НОР-а Адаму Миладиновићу и Радмили Поповић уручене су Медаље борца којим их је одликовао СУБНОР Србије, признање Велико хвала уручено је директорици основне школе из Белосаваца а захвалница МЗ Рајковац.

Треба напоменути да је после 50 година први пут одржан овај скуп на месту страдања Даринке Радовић и њених кћери. Даринка је проглашена за Народног хероја.

Селом Рајковцем одјекивале су партизанске и руске песме посвећене слободи.

DSCN4890 DSCN4898 DSCN4889

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Mostly Cloudy
07:0715:57 CET
WedThuFri
min -2°C
3/-3°C
4/1°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.