САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 782253Укупно посета:
  • 2485885Укупно прегледа:
  • 3Тренутно посетилаца:

ВЕЧНИ  ДУХ  ПРОЛЕТЕРА

У Сарајеву и околини је обележена свечано 73. година Игманског марша Прве пролетерске НОУ бригаде у Другом светском рату.

Делегацију из Србије је предводио Зденко Дупланчић, члан Републичког одбора СУБНОР-а и председник Секције бораца Прве пролетерске. Свечаности су присуствовале и делегације из Хрватске, Црне Горе, Словеније и више градова из БиХ федерације.

Нарочито је, по бројности, запажена делегација антифашиста из разних градова Словеније, у којој и Албин Пиберник, најмлађи учесник Игманског марша јануара 1942.године-био је тада са родитељима и имао 11 година. Његова мајка Јулка је фебруара 1942.године од промрзлина умрла у Фочи, а отац Албин исте године, у октобру, погинуо у Словенији.

Приликом свечаног скупа на Великом пољу, код споменика Првој пролетерској бригади, пред више од 2.500 људи, говорили су учесници марша Зденко Дупланчић и Албин Пиберник.

 Делегације бораца су положиле венце у Сарајеву, на Вечној ватри, симболу борбе НОВЈ у Другом светском рату. У Хаџићима је  организован састанак делегација, на којем су представили активности својих борачких организација у циљу размене искуства. Приликом обележавања марша положени су венце на партизански споменик на Брезовици, а онда је колона кренула ка Великом пољу. Код споменика Првој пролетерској бригади одржана је главна свечаност на којој су евоциране успомене на храбар подухват партизана. Потписане су и повеље о сарадњи борачких организација.

И ове године у Сарајеву и околним местима орила се партизанска песма у част смелих пролетера који нису, у најтежим временским условима и окружењу непријатеља, жалили сопствене животе вођени племенитом идејом слободарства и потребе да са леђа свих људи скину терет окупације и терора фашиста у Другом светском рату.

СУБНОР Србије, заједно са сличним организацијама бораца у региону, нераздвојно од наше агилне Секције Прве пролетерске, остаје доследан традицији и даљем развоју антифашизма као темељног принципа у свеукупном интересу.

Једно реаговање на Традиција

  • pedjaza каже:

    Igmanski marš je bio deo velike nemačko-ustaške ofanzive u istočnoj Bosni (Druge neprijateljske ofanzive), u čijem se središtu našla Prva proleterska NOU brigada, pod vođstvom komandanta Koče Popovića i političkog komesara Filipa Kljajića – Fiće.
    Zbog zamisli, inicijative i odlučnosti Štaba brigade, zbog njegove procene neprijatelja i postignutog izneneđenja, a najviše zbog nadčovečanskih napora, izdržljivosti i discipline pripadnika Prve proleterske brigade i čudesnog junaštva njenih promrzlih boraca prilikom teških operacija u fočanskoj bolnici, Igmanski marš je postao legenda i veliki simbol antifašističkog otpora.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
12°
Rain Shower
06:2818:32 CEST
MonTueWed
13/6°C
16/4°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.