САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 784853Укупно посета:
  • 2490463Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

БОРБА ЗА НАРОД И СЛОБОДУ

Шумадијско село Трешњевица, раширено између Венчаца и Рудника и Букуље, прославило је, у оквиру јулских слободарских светковина, дан кад је, у лето 1941, основан Први партизански одред у том делу никад покорене наше Србије.

Пре 73. године на питомини уоквиреној шумом налазила се домаћинска кућа Илића. Њихов челник Милан, познат и као Чича, цењен у крају по храбром учешћу у Балканском и Првом светском рату, страдалник са српском војском у прелазу негостољубивих албанских врлети, члан Комунистичке партије Југославије од 1919. Није имао другачији избор до да са партизанима крене у освајање слободе за окупирани народ и против фашиста и њихових послушника из домаће средине.

ЗЛОЧИНИ ОКУПАТОРА

Кућу Чиче Илића су снажне немачке трупе опсадирале и за тили час уништиле артиљеријским гранатама, али су чељад одатле, као и из Трешњевице и осталних околних места, кренули скупа у Први шумадијски партизански одред. Милан Илић је нешто позније, већ у октобру 1941, постао командант истакнуте народне одбране и потом посебно важне ослободилачке формације у сламању окјупаторских и сличних снага у Другом светском рату.

Из редова тим шумадијских партизана добили су врхунско одликовање, Орден народног хероја, Милан Илић, Милан Благојевић, Војислав Манојловић, Душан Дугалић, Бранко Крсмановић. Прва шумадисјка изнедрила је многе познате слободаре и револуционаре, потом и истакнуте градитеље државе и обнове, међу њима и Душана Петровића Шанета. 

Свечаност поред гранитног споменика, са више камених постамената који као некад одред што се спаја у непоколебљиву целину, отворио је мештанин Трешњевице Томислав Лукић, а потом и председник СУБНОР-а Аранђеловца, Радомир Радосављевић. Поздравили су потомке партизана, чланове борачке организације, људе добре воље, антифашисте. Посебно председника Републичког одбора СУБНОР-а Србије проф.др Миодрага Зечевића и члана Председништва СУБНОР-а Србије Душана Чукића.

ЈОШ ФАЛСИФИКТОРИ НЕ ОДУСТАЈУ

Професор др Миодраг Зечевић је говорио на скупу: ”Задњих година су нападнути слободарство, партизанска борба и револуција. У томе су активно учествовале и власти. Сад се однос донекле променио и има наговештаја бољих дана. Грчевито, међутим, ретроградни појединци и групације бране своје позиције и хтели би, мада крајње неуспешно, Србији да преотму антифашистичку борбу и јединствену народну револуцију. Настоје да силом одрже наметнуту причу из сумњивих и надасве неприхватљивих фалсификованих извора о колаборационистима као патриотама што су се тобоже борили на истој страни са савезницима – победницима у Другом светском рату. У нормалном свету то није нити може проћи. СУБНОР брани снагом истине светле тековине, а нове генерације морају да негују славну традицију својих предака и чувају у сваком трену Србију коју једину имамо” – рекао је председник СУБНОР-а, проф. др Миодраг Зечевић.

На народном скупу је надахнуто о породици хероја Милана Илића Чиче говорила професорка Милица Божић, подсећајући да су се партизани у оно лето 1941. заклели под стегом Првог шумадијског одреда (како је то записано и на спомен плочи у част погинулих бораца, на згради Основне школе у Трешњевици) да ће се против фашистичких окупатора и домаћих издајника борити за народна права и слободу. Тај завет је поново одјекнуо Шумадијом. Кроз поштовање борцима, прецима, али и новој генерацији која је револуционарним стиховима у културно-уметничком делу прославе овековечила прошлост и будућност.

IMG_1297 IMG_1296 IMG_1290 IMG_1283 IMG_1282 IMG_1280 IMG_1279 IMG_1277 IMG_1276 IMG_1274 IMG_1272

Једно реаговање на Трешњевица

  • pedjaza каже:

    S obzirom da se na konstantne apele od stane SUBNOR-a gotovo niko nadležan ne odaziva i da se falisfikovanje istorijskih činjenica i dalje nastavlja u značajnijoj meri, trebalo razmisliti o osnivanju političke stranke antifašističke i komunističke orijentacije, koja bi svojim programom i političkim metodama delovanja, uspela da se suprotsavi onima koji uporno nastoje da odbace najsvetlije tekovine NOR-a i antifašizma na našim prostorima.
    Treba otvorneo priznati da u Srbiji danas ni jedna od registrovanih političkih stranaka nema takvu orijentaciju. Zajedničkom akcijom članova većeg broja udruženja antifašističke boračke, radničke i komunističke orijentacije, mogla bi se prikupiti sva potrebna dokumentacija i dovoljan broj osnivača (10.000), pa da baš sada, kada se obeležava 70 godina pobede nad fašizmom, bude registrovana i stranka čiji bi jedan od osnovnih ciljeva bio upravo borba za poštovanje i očuvanje tih vrednosti.
    To ne bi značilo prestanak postojanja SUBNOR-a. Naprotiv, SUBNOR bi kao nestranačka, nepolitička, nevladina i neprofitna organizacija i dalje nastavio da postoji i deluje, ali ne bi bio usamljen u borbi za očavanjem istorijske istne o NOR-u.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Mostly Cloudy
07:0417:40 CEST
TueWedThu
17/8°C
17/3°C
14/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.