САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 789454Укупно посета:
  • 2499299Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

СЛАВА ОСМЕ БРИГАДЕ НЕ МОЖЕ ДА ПОТАМНИ

У Трговишту, најмањој општини на југу Србије, свечано је обележен Дан формирања Осме српске ударне бригаде у Другом светском рату.

На месту где је, пре 74 године, формирана Осма српска ударна бригада окупио се велики број становника Трговишта, припадника Војске Србије на челу са пуковником Слободаном Стопом (командантом Четврте бригаде Копнене војске Србије), припадника Полицијске управе из Врања и Трговишта, гостију из пријатељских општина Старо Нагоричане, Варварина, Рековца, Медвеђе, чланова Републичког одбора СУБНОР-а на челу са председником Скупштине Републичког одбора СУБНОР-а Србије Мирољубом Стојчићем, уједно и председником Окружног одбора СУБНОР-а Пчињског округа, били су и председник Градског одбора СУБНОР-а Врања Стојан Младеновић са сарадницима и председник Општинског одбора СУБНОР-а Владичин Хан Драгутин Димчевски, као и велики број бораца из Трговишта на челу са председником Општинског одбора СУБНОР-а Трговиште Милорадом Станковићем.

На месту формирања славне бригаде говорио је председник Општине Трговиште Ненад Крстић, осврнувши се на значај слободне територије чије је седиште било у Трговишту, које је ослобођено од бугарских фашиста 15. септембра 1943. године.

О дану формирања бригаде, разлозима и борбеном путу највеће јединице која је формирана на југу Србије, говорио је члан Републичког одбора СУБНОР-а Србије Драгутин Димчевски, потпуковник у пензији, учесник борби на Кошарама, председник Општинског одбора СУБНОР-а Владичин Хан.

На пригодној академији, која је организована у Центру за културу Трговишта, председник Општине је уручио захвалницу Четвртој бригади Копнене војске Србије за допринос и сарадњу на планирању и подизању одбрамбених могућности ове локалне заједнице.

На академији је приказан и филм о формирању и читавом борбеном путу Осме српске ударне бригаде, чији је продкцијски аутор Градски одбор СУБНОР-а Врање.

Уз државну химну Републике Србије, надахнутим говорима, грађани Трговишта су и овог пута послали поруку да значај формирања бригаде никада неће заборавити ни једна нова генерација.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Snow
07:0815:58 CET
SatSunMon
1/-1°C
0/-7°C
-2/-4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.