САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 781878Укупно посета:
  • 2485016Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

СВАКО СУТРА ЈЕ НАГРАДА

Пише: Ирена Јовановић, ТВ новинар

Београд остаје у гужви, излазимо на чистац, нико се не осврће. Распусти, годишњи одмори, постају упосленији него свакодневна запуштеност послом.

Путујем са „Временком”. „Каквим се, бре, бусевима Србија вози?”, приметих му незлонамеран тон.

Нешто му, непрестано, смета. Тражи паузу, а ипак, он жури да стигне на планину. Телефонира. Нема снега у фебруару. То, чак ни Србија, не може да објасни. Он ће дозвати снег. Обезбедиће га, макар и вештачки. Секира се. Стиже тек предвече, а време је пролећно. Око нас, по седиштима, размештени само скијаши у веселим, малим групама, брину да ли ће протраћити зимовање. Сунце пече. Кроз стакло изгледа као да смо се упутили на море. Ха, ха!

„Временко” изгледа необично. Обучен је као авантуриста, а понаша се као стручњак. Заправо је у њему сазрела свест да планина не може без њега. Има неколико формула за успешан боравак на „висини”, а зове је брдо, из милоште. Брижан је и према овима у аутобусу.

Протрчава „Штрумпфета“ и моли за паузу, он је подржава. Каже да је некад све било другачије. Памти све јануаре на планини. Само један је био без снега. Е овај, неће, вала.

Стрпљив је, дружио би се, оставља утисак растерећеног зналца. Запуштен није, пре некако патинаст, нека стара нота избија из његовог држања, јако се чује тај тон.

Да нисмо данас, бацањем новчића, одлучили да путујемо овим превозником, да није одзвонило подне кад смо кренули, трагови нашег путовања би сигурно били блеђи.

Можда би смо преспавали, као ова двојица што смо са њима заменили седишта.

Телефони се чују с времена на време, а ја чујем Временка како дише…

Било је једном, ове зиме завејало и у престоном Београду.

Снегови су давно заборављени, а тако се и понашају. Нема их, нема, а онда навале на врата и прозоре, па ти је још пре почетка свега доста. И пре три дана, доста ти је госта, који не може да остане бео. Чак и онима који га највише воле и зиму пишу као омиљено годишње доба, брзо показује своје скривене намере. Оцрњује, плаши, успорава, руга се, не одлази, гомила се и препречује, као свако ко није добродошао, као вила са вртеном, што се клетвом обрела на немар домаћина.

Све је одувек и заувек, за свагда и за сада, само ми одбијамо да припаднемо вечном кретању и његовом закону о прихватању, како среће, тако и времена.

Непрестано жалопојемо за јуче. А све је сада.

Сутра ће опет бити нешто, али се мора бити спреман за то, јер ће тада и то бити сада. Свако нас „сада“ спрема на пут за сутра, јер није погрешио Душко Радовић кад рече да је свако сутра награда ил казна за оно што смо радили јуче, већ је био у праву.

Београд остаје у гужви, излазимо на чистац, нико се не осврће. Распусти, годишњи одмори, постају упосленији него свакодневна запуштеност послом.

Путујем са „Временком”.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
18°
Clear
06:2318:39 CEST
WedThuFri
min 16°C
29/16°C
29/16°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.