САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 797344Укупно посета:
  • 2517400Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

 

РЕЧИ СУ МОЋ

Пише: Ирена Јовановић, ТВ новинарка

Без права смо да због ситних интереса мењамо суштину постојања.

Запамтила сам како је застао тај дан. Дешавало се да са књигом у рукама прескочим сате и поноћне припреме, да ме превари сан узбудљив и далек од живота, али се није догађало да се откине као лист из новина са важним чланком, дан. Један цео, у једном часу.

Речи имају моћ. Теку из слика, у слаповима размишљања, носе идеју која жури ка својој реализацији, пробијају се кроз густиш мисли и покушаја, отресају све премисе и досадашње поуке, заогрћу се новом снагом. Стваралачком. Креативном.

До руку ми „Дивотница“, јучерашње познанство и мисао о храбрости, као чувару пролаза између несвесних порива и свесног раста. Бесконачно избора и увек два пута. Митолошка забуна, да је на једној страни грешка, а са друге Рај, кроји побуне за туђе одлуке, а наше слабости. Страх за туђу храброст, љутња што расте у гнев, усељавање у себе самог објекта љутње, те вечна раздражљивост. Кад војно устројство римских легионара донесе много наслеђа човечанству, кад кроћење малоазијских река постане линеарно А и Б писмо, кад Тројански коњ постане љубав, тад се свет „ипак окреће“ и кад му прети Потоп. Тада и сада.

На истом месту дубоког ума стрпљиво спава спасење. Буди га ритам срчаних жеља, лековито, витално путовање ка циљу. Здраво језеро очних дубина што не замућује видик и приказује се у својој мистичној чистоти, чак и у тешком дану. Кад одгурнемо лењост, кад се обрадујемо. Кад радујемо друге. И није нам тешко. Кад не осуђујемо, већ резонујемо. Логика кад нас води, не ирационалност. И много жеља. Саосећајности.

Шта једни другима можемо дати сем ћутања? Дела и пажњу! Речи су за нас. Сва је њихова моћ у томе да нам подигну вибрације, да нас повуку ка задовољству. Да угодимо овом свету чији смо део. Мали. Неизоставни.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Clear
05:2717:59 CET
TueWedThu
min 3°C
13/0°C
15/2°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.