САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 782255Укупно посета:
 • 2485889Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

НАРОД ТРАЖИ: ВРАТИТЕ СПОМЕНИК И ИМЕ ТРГУ!

Становници Ужица непрестано, из дана у дан, траже да се у њиховом херојском граду, на слободарски Трг партизана, врате име и неправично и насилно уклоњен споменик маршала и председника цењене и свугде у свету уважаване Југославије, Јосипа Броза Тита.

Многобројна организација бораца, коју је свим срцем, дакако, подржао и Републички одбор СУБНОР-а Србије, руковођена општим настојањем, затражила је кроз Слободну грађанску иницијативу – чине је грађани и радници и службеници и омладина – покреће нову, широку акцију путем петиције надлежним локалним властима да се укине својевремена одлука месних органа и трг у центру града поново преименује као пре увођења вишестраначја у политички живот наше државе и, у исто време, украси ранијим монументалним спомеником председника Тита, личности поштоване и у свим деловима планете.

Републички одбор СУБНОР-а Србије, организација са преко сто хиљада чланова, исти захтев у вези са спомеником и тргом у Ужицу упућивала је годинама и најодговорнијим државним органима, а недавно је и делегација Председништва СУБНОР-а о томе, између осталог, разговарала и са Председником Републике.

Организација СУБНОР-а у Ужицу је такође у више наврата исто тражила и од локалних власти, које су се, очигледно мотивисане идеолошким поривима, оглушивале о молбе и представке великог броја грађана.

Овог пута, скупљајући неопходан број потписа, СУБНОР у Ужицу и широм Србије уверени су да ће вишегодишња неправда бити исправљена и, поштујући историјске чињенице и евидентне антифашистичке заслуге, најзад и у пракси почети да примењује јавно прокламовану политику Србије коју – као огроман пресудан допринос победи у Другом светском рату у коалицији са СССР и Британијом и САД – признаје читав свет.

  

3 реаговања на Ужице

 • Hektor каже:

  Josip Broz Tito, vrhovni komandant oruzanih snaga Jugoslavije u ratu i miru, masral, neimar posleratne Jugoslavije, mirotvorac i gorostas svetske antifasisticke istorije, nije zasluzio da se pojedinci na takav nacion odnose prema njegovom spomeniku. Spomenik u Uzicu, sedistu prve vece oslobodjenje teritorije u okupiranoj Evropi (Uzicke Republike), cije je ime do 1991. Uzice nosilo, mogao je da zasmeta samo onima koji ne poznaju istoriju ili je poznaju, ali bi zeleli da je prekrajaju. Spomenik sto pre treba vratiti gde mu je mesto.

 • Todor Pavlov каже:

  Slučaj da se spomenici antifašističkim borcima i znamenitim političkim ličnostima koji su vladali državom sklanjaju spomenici ili skrnave nije samo slučaj na prostoru Jugoslavije već je to slučaj sa svim postkomunističkim državama u Evropi kada dočekamo da ojačaju komunističke,socijalističke i druge prolevičarske partije u Srbiji i na prostoru Jugoslavije tada će biti vraćeni svi oni spomenici koji su bahatim ponašanjem vladajućih partija od 1990.godine u višepartijskom sistemu uklonjeni,jačanjem Komunističke Kine i pretenzijom da NR KIna postane svecki vono politički lider jačaće i levičarske partije širom planete zemlje pa i kodnas.

 • pedjaza каже:

  Da je bilo pravde, taj spomenik nikada ne bi ni bio sklonjen iz trga u Užicu. Na žalost, u Srbiji je dosta takvih primera da kada neka nova vlast dođe, smatra da istorija počinjene njihovim dolaskom i da treba ukloniti i preimenovati sve što se njima i njihovim liderima ne sviđa. Nepoštovanje prošlosti najčešće znači i sličan odnos prema sadašnjosti i budućnosti. Iskreno želim da verujem da će ovaj, kao i svi drugi spomenici, koji su nepravdno sklonjeni, biti vraćeni na mestima gde su bili podignuti i da više neće biti poigravanja sa takvim stvarima. SUBNOR može i želi da pruži svoj maskimalni doprinos u tom procesu, pa je izvesnost otklanjanja ovakvih nepravdi time veća.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Rain
06:2818:32 CEST
MonTueWed
min 6°C
16/4°C
18/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.