САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 777118Укупно посета:
  • 2475688Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

СРАМОТА ЈЕ РУШИТИ И СКЛАЊАТИ СПОМЕНИКЕ

Није први пут да се СУБНОР Србије енергично са својим многобројним чланством супротставља вандалском понашању према споменицима који су и део културног наслеђа нашег народа.

Годинама се тако води “битка“ о томе шта ће бити са монументалним спомеником председнику и маршалу Титу у Ужицу. Захваљујући СУБНОР-у у том граду, чији је главни трг деценијама красио споменик једном од вођа победничке антихитлеровске коалиције у Другом светском рату, покренут је -после петиције великог броја грађана управни спор и СУБНОР Србије се прикључује захтевима да власти у Ужицу пронађу достојанствено решење које ће, у интересу поштовања историје, одговарати угледу нашег народа у сламању фашизма и вратити споменик на место где је био.

О томе говори и текст у дневном листу “Политика“, који у целости преносимо.

“Споменик Јосипу Брозу Титу, пре четврт века склоњен с градског Трга партизана иза зграде ужичког музеја, ни сада не да мира власти у овом граду. Опет ће, како ствари стоје, о његовој судбини одлучивати одборници Скупштине града. Иако је пре четири године, кад је локални парламент одбио да усвоји иницијативу о враћању Броза на Трг партизана коју је тада потписало више хиљада Ужичана, владало уверење да је на то питање коначно стављена тачка.

Но Управни суд је по жалби покретача поменуте иницијативе утврдио неправилности у том скупштинском поступку 2013. године, па вратио Скупштини града Ужица предмет на поновно одлучивање. Шта ће сада Ужице с Титом, по коме се четири и по деценије град некад називао, тек треба видети.

Одавно је међу ужичким члановима СУБНОР-а жива прича да споменик Брозу, од погледа склоњен иза музејске зграде, треба вратити на Трг партизана где је стајао од 1961. до 1991. године. Имали су борци подршку дела грађана за ту намеру, али и многе противнике, јер су Ужичани подељени око овог питања. Зато је СУБНОР, на челу Иницијативног одбора Грађанске иницијативе Ужица за враћање споменика Јосипа Броза Тита на Трг партизана 2013. организовао референдум за прикупљање потписа грађана и 4.477 Ужичана је тада потписима подржало иницијативу. Од тог броја, стручна служба Скупштине града је верификовала 4.044 потписа.

Састала се потом (24. децембра 2013. године) Скупштина града да се изјасни о иницијативи, па је, упркос толиким потписима, већином одборничких гласова одбила предлог да се Титов споменик врати на трг. По добијању таквог одговора, у Иницијативном одбору поменуте Грађанске иницијативе Ужица одлучили су да се жале суду: у фебруару 2014. поднели су жалбу Управном суду Србије у Београду. Пресуду су примили крајем прошле године, после две године и десет месеци.

-У пресуди је јасно назначено да се предмет враћа надлежном органу на поновно одлучивање. Законски рок за поступање по пресуди тужене Скупштине града Ужица био је 30 односно 60 дана. Тај рок је давно истекао. У пресуди је обавезана Скупштина града да у року од 15 дана Иницијативном одбору као тужиоцу плати трошкове управног поступка од 17. 870 динара, што није учињено-наводи пуномоћник тог иницијативног одбора адвокат Милисав Курмазовић и додаје да је одбор био принуђен да покрене поступак принудне наплате, због чега су беспотребно наплаћени додатни трошкови (6.870 динара). На крају, Скупштина града је изјавила жалбу у извршном поступку, која је одбијена решењем Вишег суда у Ужицу маја ове године.

Да се случај како-тако разреши, јуче је у сали Градске куће председник Скупштине града Бранислав Митровић одржао састанак са делегацијом покретача иницијативе: тројицом представника ужичког СУБНОР-а и пуномоћником Курмазовићем. Питали смо Митровића шта ће градска власт даље предузети око Титовог споменика.

-Видећемо какви ће бити наши следећи кораци. Испоштоваћемо одлуку суда, не бежимо од те расправе у скупштини. Ипак треба рећи да је суд ово вратио из процедуралних разлога, јер се на тој седници скупштине није гласало о иницијативи за враћање споменика, већ о супротном предлогу ДСС-а да се Брозов споменик не врћа на трг. Сада постоји став руководства града, музеја и значајног дела јавности да би било добро Титов спомеик извући иза музеја на видно место између две музејске зграде. То решење нудимо и покретачима иницијативе, а ако га не прихватају онда нека судбина Титовог споменика поново иде на скупштину-објаснио нам је Митровић

Што се тиче даљих намера Иницијативног одбора Грађанске иницијативе Ужица, они су у свом саопштењу истакли да ће пратити рад и обавезе Скупштине града у извршењу пресуде Управног суда. Уз то, обавештавају свих 4.477 грађана који су потписници иницијативе да ће одбор у наредном периоду “предузимати грађанске и демократске активности у циљу указивања важности очувања споменичке архитектуре у овом граду, међу којима је прво утврђивање Трга партизана за непокретно културно добро, а у оквиру тога је незаобилазни сегмент враћање споменика Ј.Б.Тита на Трг партизана…“-пише новинар Бранко Пејовић у дневном листу “Политика“

 

 

Једно реаговање на Ужице

  • pedjaza каже:

    U nepoštovanju tekovina NOR-a i antifašizma se toliko daleko otišlo, da se ne poštuju ni odluke suda. Zašto bi spomenim Tita, simbola antifašističkog otpora ovih prostora, ikome smetao?
    Narod koji svoju istoriju ne poštuje, osuđen je da je ponovo preživljava i to u najnegativnijem smislu. Spomenici, kao svedoci određenog istorijskog perioda, ne bi trebalo da budu predmet bilo kakvih burnih rasprava. Od završetka Drugog svetskog rata je prošlo toliko mnogo vremena da je civilizovani svet odavno stavio tačku na to ko su bili fašisti i njihove sluge, a ko antifašistički boraci. Kako je ime Tita zlatnim slovima upisano u svetsku antifašističku istoriju, zaista je suvišno da se diskutuje o tome gde njegov spomenik u Užicu treba da bude postavljen.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
22°
Rain Shower
05:1320:15 CEST
SunMonTue
min 18°C
23/18°C
25/18°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.