САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 784791Укупно посета:
  • 2490326Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

ДОГОВОР  КУЋУ  ГРАДИ

У Ваљеву се састао Градски одбор СУБНОР-а.  Седници су присуствовали и генерал Видосав Ковачевић, члан Председништва СУБНОР Србије, Мића Илић, помоћник градоначелника и Аца Суботић, начелник градске управе.

Разматране су припреме за прославу 15. септембра Дана града Ваљева, датума који се обележава у знак сећања на 1944. годину и ослобођење у борби против фашизма и његових помагача. По речима помоћника градоначелника, градске власти имају намеру да овај датум поново уврсте у календар званичних празника и тако ће се према њему и односити у овогодишњем обележавању. Договорен је заједнички програм града и СУБНОР-а како би се значајни празник обележио достојанствено и у знак сећања на све жртве и пале хероје у борби за слободу Ваљева и целе Србије.

Друга тема се односила на иницијативу Градског одбора СУБНОР, уз пуну подршку и истоветни захтев Републичког одбора СУБНОР-а Србије,  да им се родна кућа народног хероја Жикице Јовановића Шпанца додели на коришћење борачкој организацији. Кућа је, како је речено, власништво Републике Србије а дата је на коришћење граду Ваљеву.

Иницијативу је Градски одбор до сада више пута покретао, како према градским властима тако и према Председништву СУБНОР-а Србије, као и према надлежним министарствима, али све то није дало резултате, истакао је председник Градског одбора Милић Петровић.

Помоћник градоначелника Мића Илић је рекао да лично подржава иницијативу, да је за позитивно решење исте потребна одлука већине у Градској скупштини, која тренутно не заседа из правно процедуралних разлога и уједно предлаже да се захтев обнови како би се у наредном периоду покушало изнаћи позитивно решење.

Члан Председниства СУБНОР, генерал Ковачевић пренео је поздраве председника СУБНОР-а Србије Душана Чукића члановима СУБНОР Ваљева и Колубарског округа, захвалио представницима града на издвојеном времену и подршци коју пружају СУБНОР-у у очувању и неговању традиција НОР а и социјалистичке револуције. Уједно је нагласио да ће Председништво СУБНОР Србије помагати и даље да се изнађе позитивно решење у вези иницијативе Градског одбора о  родној кући народног хероја Жикице Јовановића Шпанца.

На одвојеном састанку, генерал Ковачевић је информисао чланове Градског одбора СУБНОР-а о доградњи и прилагођавању метода и садржаја рада општинских, градских, окружних, покрајинских и републичких органа, као и целокупне антифашистичке традиционалне организације СУБНОР новим условима и изазовима са којима се суочавамо у раду. Јер само договор кућу граду. У заједничком интересу и у жељи за бољитак наше земље.

Једно реаговање на Ваљево

  • pedjaza каже:

    Vraćanje 15. septembra u kalendar praznika Grada Valjeva, odlična je vest. Posle 5. oktobra 2000. godine, garniture vlasti kojima je NOR bio nešto što je mrsko i na šta treba što više izbrisati sećanja, ukidale su obeležavanje datuma iz antifašističke prošlosti ili ih svodile na čisto protokolarne činove.
    U tome su, na veliku žalost, imale i neposrednu ili prećutnu podršku Socijalističke partije Srbije, stranke od koje se tako nešto nije očekivalo i koja je od kada je na njeno čelo došao Ivica Dačić, počela, u želji za foteljama vlasti, da paktira sa političkim snagama koje su veličale četnički pokret, a nipodaštavale partizanski. U prilog tome ide i činjenica da je pre nekoliko dana za jednog od potpredsednika SPS-a imenovan istoričar Predrag Marković, poznat široj javnosti po zalaganju za rehabilitaciju ratnog zločinca Draže Mihailovića i tvrdnjama da je Ravnogorski pokret bio antifašistički.
    Dodela rodne kuće Žikice Jovanovića Španca na korišćenje gradskom obrou SUBNOR-a Valjeva, takođe je vrlo pozitivan gest tamošnje gradske vlasti. Imajući u vidu stradanja koji su meštani Valjeva i okoline doživeli tokom Drugog svetskog rata, logičan je i njihov visok nivo svesti o značaju antifašističke borbe.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Cloudy
07:0317:42 CEST
MonTueWed
min 8°C
17/8°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.