САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 786740Укупно посета:
 • 2494381Укупно прегледа:
 • 2Тренутно посетилаца:

ШКОЛСКИ ЧАС ОПОМЕНЕ

Поводом годишњице масакра у крагујевачким Шумарицама на почетку Другог светског рата и ослобођење Крагујевца 1944. године, на гробницу Народних хероја у центру Крагујевца положени су венци и одата пошта слободарима.

Венце су положиле делегације СУБНОР-а Србије, Војске Србије, градоначелник Крагујевца  Радомир Николић са сарадницима, СУБНОР-а Војводине, Крагујевца, Аранђеловца, Раче. Посебно и представници борачке организације Црне Горе на челу са потпредседником проф.др Љубом Секулићем, као и Кантона Сарајево са председником Ибром Чомићем. Пошту су одали и породице бораца НОВЈ, Удружење старих ратника 1912-1920, Удружење Срба из Крајине „Зора“, партије СНС и Покрет социјалиста.

У име председника СУБНОР-а Србије скупу се обратио председник Градског одбора пуковник проф.Жељко В. Зиројевић. Уручена су признања борачке организације Скупштини града Крагујевца, једном броју појединаца, редакцији ТВ 9 и Месној заједници „Грошница“ за допринос обнављању легендарне „Петрове воденице“.

Градоначелник Крагујевца је приредио пријем и том приликом уприличен је сусрет представника СУБНОР-а са органима локалне самоуправе, Војске Србије, верских заједница и културно-научних посленика из земље и иностранства. Посебно је пријатан био разговор са амбасадором Кине у нашој држави.

У Шумарицама, крај спомен хумке стрељаних ђака и професора у Другом светском рату, положени су венци многих делегација на челу са делегацијом Републике Србије коју је предводио председник Томислав Николић, Војске Србије, дипломатског кора, а међу њима и венац председника СУБНОР-а Србије. У Меморијалном комплексу је одржан и традиционални „Велики школски час”.

Једно реаговање на Вечна традиција

 • pedjaza каже:

  U vreme kada je važilo pravilo odmazde da se za jednog ubijenog nemčkog vojnika strelja 100, a za ranjenog 50 pripadnika srpske nacionalnosti, zlotvori nacifašističke soldateske izračunali su da u Kragujevcu treba streljati 7200 lica, pa je tog krvavog 21. oktobra 1941. streljan toliki broj stanovnika, muškaraca, žena i dece.
  Mislili su nacistički zlotvori da će ovim zaplašiti srpski narod, te da će on prestati da im se suprotsavlja. Međutim, desilo se sasvim suprotno. Antifašistički otpor je postao još snažniji i doveo do poraza nacifašista 3 ipo godine kasnije.
  U spomen na žrtve streljanja, čitav prostor Šumarica je 1953. godine pretvoren u Spomen park ”Kragujevački oktobar” koji zahvata površinu od 352 hektara. Na tom prostoru nalazi se 30 grobnica od kojih je deset umetnički oblikovano spomenicima. Još tri grobnice nalaze se u okolnim selima.
  U nadi da se tako nešto čovečanstvu nikada neće ponoviti, u Kragujevcu se svake godine na ovaj dan održava manifestacija u spomen na nedužne žrtve jednog od najžećih činova masovnog stradanja nedužnih civila tokom Drugog svetskog rata.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Clear
06:3316:12 CET
TueWedThu
min 7°C
16/4°C
13/1°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.