Велико признање

ПОВЕЉА СУБНОР-у СРБИЈЕ

СУБНОР Србије, традиционална слободарска антифашистичка организација са преко 130 хиљада чланова, један је од главних носилаца тек установљене Повеље Министарства радa, запошљавања, борачких и социјалних питања.

На новогодишњој свечаности, приређеној у великој дворани палате ”Србија” у Новом Београду, члан Владе Републике Србије, министар Александар Вулин, најпре је уручио признање Републичком одбору СУБНОР-а Србије које је примио председник Душан Чукић.

На свечаности, коју је иначе водио државни секретар за борачка питања Драган Поповић, био је  и члан Председништва СУБНОР-а Србије генерал Видосав Ковачевић.

Повеља се додељује први пут за унапређење сарадње са удружењима основаним ради побољшања положаја бораца, војних инвалида, цивилних инвалида, породица палих бораца, унапређења области неговања традиција ослободилачких ратова Србије.

Нема сумње да је СУБНОР Србије, по трајању и бројности чланства, на основу програма и активности, значајем на друштвеној домаћој и политичкој међународној сцени у интересу бољитка наше отаџбине, убедљиво на челној позицији, па се после низа година потискивања, захваљујући у првим деценијама овог века ”демократским властима” које су се бескрупулозно обрачунавале са славном прошлошћу, вратио без одустајања од сопствених темеља на место које с правом има.

На свечаном чину додељивања Повеље говорио је министар Александар Вулин, посебно наглашавајући значај борачких организација које окупљају храбре људе спремне да часно чувају достојанство и слободу своје отаџбине.

– А предуго времена је прошло – нагласио је, обраћајући се званицама, члан Владе Републике Србије – откад се нисте састали са својом државом која је у обавези да искаже захвалност за дела и пружи помоћ и разумевање.

СУБНОР Србије је, са своје стране, захвалан за признање и остаје у уверењу да ће Влада Републике Србије изнаћи могућност да се област борачког организовања уреди даље по угледу на искуство сличних и приближних држава, не само у Европи, које ветеране и њихове потомке уважавају на достојан начин, прихватајући репрезентативност организација, домете од заједничког интереса или дају статус од посебног значаја за државу.