САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 777118Укупно посета:
  • 2475688Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

МОЖЕМО ДА ОПРОСТИМО, НИКАД ДА ЗАБОРАВИМО!

Четврти август 1995. године српски народ може да опрости, али никад неће заборавити!

Масовни прогон, етничко чишћење преко 250 хиљада и више од две хиљаде убијених стараца, жена и нејачи, попаљени и опљачкани домови, доказ су безумља и бешчаћа које су у задњој деценији прошлог века починили бојовници званичне хрватске војске уз помоћ и асистенцију, логистичку и техничку, снага европских држва и натовске алијансе.

Недужни људи, који су у бесконачним колонама пре 22 године, успут чак и бомбардовани из авиона са шаховницом злогласне фашистичке НДХ хитлеровске творевине, нашли су спас у Србији која им је заувек, као матица, постала отаџбина.

 Хрватска власт и католички клер и у садашње време без прекида славе, што је још срамотније, кукавичију наводну победу што је протерала на бруталан начин становникa српке националности и православне вероисповести и створила, уз западни благослов, етничку чисту државу. Тужно и ружно, недопустиво грубо, прозвачале си и речи хрватског премијера да је њихова ”олуја” спречила нове Сребренице, а ништа мање и радовање шефице државе да је испуњена поносом.

У Србији се 4.август обележава као тужно сећање на једно од многобројних страдања српског народа, У Ветернику, на обрисима Новог Сада, где је никло насеље са избеглицама из хадезеовског прогона, одржано је масовно окупљање народа (новинске агенције су јавиле да је било преко 30 хиљада људи) да на достојанствен начин, уз опело које је држао патријарх Српске православне цркве Иринеј, изразe јединство и о злочину још једном потврди да се може опростити али никад заборавити.

На скупу је говорила сада инжењерка, образована у Србији, која је са осам година, избегла са породицом од нацистичких хорди. Бранка Максимовић је захвалила што је матица омогућила сигуран живот и позвала на јединство, удружене руке, да се зло никад и никоме више не понови.

Председник Републике Српске Милорад Додик је указао на бескрајан низ злочина, у разним временима и под познатим патронатом, према српском народу, који није давао повода да буде етнички протериван и плански свођен, на тим територијама, на статистичку грешку.

Скупу се, срдачно поздрављен, обратио председник Републике Србије Александар Вучић и, између осталог, нагласио:

”Сви смо заједно и не дамо да се бол Крајишника заборави. Дигли смо главу, нећемо сукобе, хоћемо мирну будућност, али не дамо нити ћемо икоме дати да нас било ко понижава. Србија има глас који се чује и који ће подсећати свет да се у августу 1995. догодио злочин”.

Великом народном скупу присуствовали су највиши функционери Републике Србије и Републике Српске, генерали, представници дипломатског кора, културни и јавни радници. Комеморативном подсећању у Ветернику присуствовали су и ратни ветерани.

Делегацију СУБНОР-а Србије предводио је председник Душан Чукић и Мирко Божић и Светислав Атанацковић.

Више песама из родног краја извели су у колоритним народним ношњама чланови друштва ”Крајина”, а рецитовали поезију познати уметници из Београда. РТС је, уз још неке тв станице, преносила директно целокупан догађај од националног значаја.

Једно реаговање на Ветерник

  • pedjaza каже:

    Naš narod je preživljavao i daleko teže udarce kroz svoju dugu istoriju, ali je situacija vezana za proterivanje iz Hrvtatke, u oružanoj akciji hrvatske vojske „Oluja“, karakteristična po tome što se danas, 22 godine kasnije, Hrvatska nije odrekla te ideologija i nije ogradila od svih zločina počinjenih tokom rata od 1991. do 1995. godine.
    Od sila Osovine, u Drugom svetskom ratu i naši narodi i ceo svet su pretrpeli najveće gubitke u istoriji, ali su se bivše fašističke zemlje odrekle zločinačke ideologije i ogradile od svega negativnog što su njihovi političari i vosjke učinili. Za razliku od toga, u Hrvatskoj je i danas na vlasti HDZ, a dan proterivanja Srba 1995. godine se tamo pompezno i sa ponosom obeležava kao Dan domovinske zahvalnosti.
    To je nedopustivo, jer se radi o vređanju žrtava i stavljanju soli na još sveže rane, koje u takvim okolnostima neće ni moći da zarastu.

Конкурс

РЕПУБЛИЧКИ ОДБОР СУБНОР СРБИЈЕ

и

ФОНДАЦИЈА „ДРАГОЈЛО ДУДИЋ“

р а с п и с у ј у

47. наградни конкурс за књижевно-историографске радове

за 2018. годину

За необјављене радове из књижевности и историографије о ослободилачкој борби и неговању традиција у години у којој обележавамо 77 година устанка народа Србије и седам деценија постојања СУБНОР-а Србије.

Конкурс за књижевност обухвата све области књижевног стваралаштва, а из историографије – истраживачке, публицистичке и мемоарске радове, који се односе на неговање традиција Народноослободилачког рата и ранијих ослободилачких ратова и антифашистичке борбе и изградње Србије.

Радови се примају до 1. септембра 2018. године.

Радове потписати шифром, а у посебној затвореној коверти доставити основне податке о аутору.

Жири ће најбоље радове наградити и похвалити.

Радове доставити на адресу: СУБНОР Србије, Савски трг бр. 9/4, Београд, са назнаком „За конкурс „Драгојло Дудић“.

Резултати конкурса биће објављени у јавним гласилима до 15. новембра 2018. године, а награде и похвале уручене 17. новембра 2018. године.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање
Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
22°
Rain Shower
05:1320:15 CEST
SunMonTue
min 18°C
23/18°C
25/18°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.