САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
 • 789317Укупно посета:
 • 2499082Укупно прегледа:
 • 0Тренутно посетилаца:

ПЛОДНА АЛИ И ТЕШКА ГОДИНА

Покрајински одбор СУБНОР-а АП Војводине одржао је редовну Скупштину. Пре почетка рада Скупштине, одата је пошта недавно преминулом Председнику СУБНОР-а Србије проф. др Миодрагу Зечевићу и почасном члану Председништва СУБНОР-а АП Војводине Немањи Петаковићу.

Поводом сећања на НАТО агресију и бесомучно зверско бомбардовање Савезне Републике Југославије, генерал Милош Ђошан, одржао је предавање о тежини и страдању народа и уништавању инфраструктуре, посебно мостова у Новом Саду, фабрика и других објеката. Генерал Ђошан се посебно осврнуо на одбрамбена дејства наших снага, успешном супротстављању савременој техници НАТО-а. Такође је подсетио да је наша одбрана прва и једина у свету задала срамни ударац борбеној авијацији САД, обарајући тзв. „невидљиви“ Ф-117А.

Рад скупштине отворио је председник ПО СУБНОР-а АП Војводине Светомир Атанацковић.

Извештај о раду и активностима ПО СУБНОР-а АП Војводине у 2014. години, која је била оптерећена веома тешким материјално-финансијским и егзистенцијалним проблемима. СУБНОР АП Војводине ипак је успешно испунио план и програм рада.

Кроз целу годину активности су се одвијале на неговању традиција НОР-а, обележавањем значајних датума из народноослободилачке антифашистичке борбе. Посебно комеморација јануарске фашистичке рације у Бачкој, 69. годишњици Пробоја Сремског фронта, 9. маја Дана победе над фашизмом, 4. јула Дана борца, 7. јула Дана устанка народа Србије, 24. августа велике офанзиве на Фрушку Гору, 26. септембра „Крвави марш“ у Сремском Јарку, дане ослобођења градова и насељених места, обележена је јубиларна 70. годишњица Велике Батинске битке, на Дунаву код Бездана и у хали „Мостонг“ свечаном академијом у Сомбору, 29. новембар Дан Републике, 21. децембар формирање Прве полетерске бригаде и све друге локалне празнике и датуме из НОР-а.

Међународна сарадња са Мађарском, Хрватском, Републиком Српском и Дистриктом Брчко, одвијала се у духу традиционалних посета и обележавања места где су учествовале у борбама партизанске јединице из АП Војводине. Та сарадња је веома значајна и у духу је очувања споменика и неговања традиција НОБ.

Финансирање СУБНОР-а у целини је неповољно. Неповољан је сам Закон о финансирању удружења. У Војводини смо везани за Секретаријат за здравство, социјалну политику и демографију. Закон је предвидео да се финансирамо преко конкурса, путем пројеката преко тог секретаријата. „Законом је предвиђено да се конкурс расписује једном годишње“, али није предвидео када, да ли у јануару или у децембру, тако да СУБНОР АП Војводине добије финансијска средства обично у другој половини године. То је нелогично и тендециозно!

Сарадња са органима власти у СУБНОР АП Војводине је различит. Неке локалне самоуправе прихватају сарадњу, а неке игноришу или занемарују.

Ово су само неке карактеристике одржане редовне годишње Скупштине СУБНОР-а АП Вово-дине изнете кроз дискусије чланова Скупштине ПО СУБНОР-а АП Војодине у 2014. години.

2 реаговања на Војводина

 • Lune каже:

  Pokrajinski odbor Saveza antifašista i Udruženje antifašista Novog Sada uputili su državnim institucijama zahtev za pomoć u očuvanju spomenika „Sloboda“ na Iriškom Vencu, koji je od 2013. godine predmet krađa i koji je zbog toga gotovo potpuno uništen, saopšteno je danas.

  Kako se navodi, od jeseni 2013. do početka 2015. godine u više navrata je sa spomenika skinut bakarni reljef sa motivima borbe protiv okupatora u Drugom svetskom ratu, demontirane su i ukradene ploče dužine 23 metra i oštećena skulptura boraca, kojoj su odsečeni prsti i skraćene puške.

  “Oštećenja su takva da je ugrožen i temelj spomenika. Prijave MUP-u protiv NN počinioca u ovom slučaju nisu dale rezultat”, upozorili su novosadski antifašisti.

  Zahtev je poslat ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandru Vulinu sa molbom da njegovo ministarstvo finansijski pomogne sanaciju spomenika, kao i da se angažuje na pronalaženju počinioca i uključi u njegovu zaštitu i čuvanje.

  Takođe, zahtev je poslat i Ministarstvu unutrašnjih poslova i ministru Neboši Stefanoviću sa molbom da se što pre angažuju na pronalaženju počinioca krađa, koje prijavljene policiji.

  “Bez adekvatnog obezbeđenja spomenika, video kamera i veze sa MUP-om, ulaganja u obnovu spomenika neće minati efekta”, upozorava se u zahtevu.

  Dodaje se da ovaj spomenik nije jedini u lošem stanju, već da je slična situacija i sa drugim obeležjima posvećenim borbi u Drugom svetskom ratu, kao što su Spomen muzej Batinska bitka, spomen kompleks Proboj Sremskog fronta kod Šida ili „Stratište“ kod Pančeva.

  Antifašisti su dodali da je posebno važno posvetiti se ovom problemu što pre i što efikasnije, jer se ove godine navšava 70. godina od oslobođenja zemlje od fašističke okupacije u Drugom svetskom ratu.

 • pedjaza каже:

  Pokrajinski odbor SUBNOR-a Vojvodine je poznat po izuzetnoj aktivnosti u negovanju tradicija NOR-a i antifašizma i po tome što svaki zadatak obavi veoma uspešno.
  Problem finasiranja je ono što pritiska celokupan SUBNOR Srbije, jer se vlast prema njemu odnosi kao prema bilo kom drugom udruženju, što svakako nije u redu. SUBNOR je mnogo više od „običnog udruženja“. To je organizacija sa ogromnom istorisjkom tradicijom, koja je svojim aktivnostima kroz predhodne decenije dala veliki doprinos društvu i državi, neprestano radeći na očuvanju antifašitsičke ideologije. Kada je trebalo obeležavati najznačajnije datume iz antifašističke prošlosti, jednog od nasjvetlijih delova naše istorije po kome smo širom sveta poznati, predstavnici SUBNOR-a su bili u prvim redovima, često preuzimajući na sebe najveći deo posla.
  Stoga SUBNOR zaslužuje da se donese poseban zakon o njemu, kojim bi, između ostalog, bio predviđen i uređen način njegovog finasiranja iz budžeta države, pokrajne i jedinica lokalnih samouprava.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Mostly Cloudy
07:0715:57 CET
WedThuFri
min -2°C
3/-3°C
4/1°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.