Војводина

БОРБА ЧИСТА КАО СУЗА

У читавој Војводини свечано је обележен Дан победе у Другом светском рату, посебно у Новом Саду, у дворани Дома војске Србије, у којој је одржана свечана академија.

О историјском значају велике победе над фашизмом, говорио је потпредседник СУБНОР-а Србије и председник СУБНОР-а АП Војводине Светомир Атанацковић, који је поред осталог истакао:

”Наша је обавеза да славимо датуме из славне борбе партизанских јединица, јер је та борба била чиста као суза, и у тој борби гинули су наши јунаци са пушком у руци, њих 305.000 је дало животе за слободу коју данас уживамо. Под вођством КПЈ и Врховног команданта Јосипа Броза Тита, заједно са Црвеном армијом СССР-а, САД и Великом Британијом крчен је пут ка слободи и победи.

 Наш допринос се посебно види из периода завршних операција за ослобођење Европе у периоду 1944-1945. године, јер смо једина европска земља која је са својом армијом држала заједнички фронт од Дунава до Јадранског мора, повезујући снаге Црвене армије у Мађарској и англо-америчке у Италији. У тој надчовечанској борби створена је снажна ЈА са 800.000 бораца”.

Свечану академију увеличао је КУД „Сплет“ из Новог Сада и учешће ђака ОШ „Јожеф Атила“ из Новог Сада. Програм је водила Гордана Ђурђевић Димић, глумица СНП из Новог Сада.