Војводина

СРАМОТА СЕ НЕ МОЖЕ ОПРАТИ

У Србији се гласније чују, читају и преносе помпезно обавештења о предстојећом наводном рехабилитацији Милана Недића. Заборављају протагонисти да је Недић био слуга у колаборационој влади немачког Вермахта извршавајући и најгнуснија наређења окупаторске силе.

Недић је развио са својим идеолозима, неку врсту српског фашизма, ослањајући се посебно на истомишљеника Димитрија Љотића. Оснивајући низ установа по земљи Србији по узору нацистичке Немачке, посебно на националном, верском и расном пре свега, у којој би Срби били „аријевци“. Српски народ би требало да буде „позван да на Балкану буде чувар и жандарм за центар Европе, за Рајх и његове европске планове.“

Циљ и званични разлог формирања овако накарадно уређене Србије и владе Милана Недића била је потреба да се што пре угуши устанак у Србији. Била је потребна структура која ће се борити против „комунистичких партизанских банди“ и која ће за то употребити не само оружје, него и бити у стању да придобије поверење српског народа.

Разлози Недићеве рехабилитације су наравно политички и интересни – да се врати богатство наследницима. Историографија не може да рехабилитује  Недића и фашисте.

СУБНОР и антифашистичка јавност нису беспомоћни и никако се неће помирити са повампиреним делом реваншиста који извитоперују истину и џелате стављају испред жртава.

СУБНОР се неће мешати у рад правосудних органа, али ће чврсто бранити тековине народноослободилачке антифашистичке борбе истином да ниједног тренутка не попусти пред насртајима потомака оних који су били слуге окупатора и злочинима према сопственом народу чинили највише зла током читавог Другог светског рата. То је записано у историју у тренутку догађања и никакав суд злочин не може умањити или поништити, злочин увек остаје злочин, срамота за памћење.

ПОКРАЈИНСКИ ОДБОР СУБНОР-а АП ВОЈВОДИНЕ