САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 784793Укупно посета:
  • 2490328Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

ЈЕДИНСТВЕНИ У ЈЕДНОМ СТРОЈУ

Покрајински одбор СУБНОР-а Војводине, са матичним градским и општинским одборима, у оквиру заједничког СУБНОР-а Србије, доприносиће упорним радом јединству и интегритету организације која чува тековине Народноослободилачке борбе и антифашизам већ готово пуних седам деценија.

По броју чланова и угледу, СУБНОР Србије је у самом врху организација такве врсте у Европи, што је тo скоро потврдио, на седници у Београду, Извршни комитет Међународне федерације антифашиста са седиштем у Берлину.

Говорећи о укупном раду, Покрајински одбор је у Новом Саду, после уводне речи председника Светомира Атанацковића, који је, поред осталог, подвукао успешност изборне скупштине СУБНОР-а у Војводини и градским и општинским удружењима, где је биран, у већини, подмлађен кадар и да ће и захваљујући томе на тај начин доћи до побољшања рада, у дебати изнео низ вредних предлога – Јово Барошевчић (Нови Сад), Драгољуб Ђорђевић (Вршац), Веселин Мојић (Беочин), Јовица Степанић (Шид), Никола Ивошевић (Суботица), Рада Корица (Сремска Митровица).

Закључено је да су јулски празници успешно обележини свечаним академијама, полагањем венаца на споменике палих бораца, обиласком и посетом борцима који су непокретни и другим активностима. Покрајински одбор СУБНОР-а, у сарадњи са Покрајинском владом Војводине, одржао је велики народни скуп на Иришком венцу код споменика „Слобода”. Градски одбор СУБНОР-а Вршац је донирао комплетан програм прославе. СУБНОР Сремске Митровице, поред присуства на Иришком венцу, организовао је скуп на Рохаљ базама евоцирајући значај 4. и 7. јула за народе Србије.

Покрајински одбор СУБНОР-а Војводине у наредном раду посебан значај даје обележавању Велике батинске битке 11. новембра 2017. године на Дунаву код Бездана,испред Музеја посвећеног борби 51. војвођанске дивизије и здружених снага совјетске Црвене армије. Спомен музеј, који је био девастиран, обнавља се захваљујући и упорности руководства СУБНОР-а Војводине.

Кроз дискусију посебно је истакнуто питање финансирање СУБНОР-а од ПО до општинских одбора. Финансирање је неадекватно, јер ПО ни до данас није добио средства из буџета Војводине иако су на време дати пројекте по конкурсу.

По организациономим проблемима, вођена је дискусија о иступању појединих удружења као што су МУ Лаћарак, Дивош и Мартинци из Градског одбора Сремска Митровица. Такође, вођена је расправа о промени назива СУБНОР-а Стара Пазова, променом лога СУБНОР-а у државни грб на чланској књижици. Председник Атанацковић је упозорио да је назив опредељен пре 70 година, да нико нема право да мења идентитет и интегритет нашег удружења, јер је он израз народноослободилачке антифашистичке борбе, доказ историјске чињенице партизанских бораца против фашистичког зла у Другом светском рату.

Поштовање Статута СУБНОР-а Србије је поштовање самог постојања и неприкосновена обавеза за све. Надлежност за штампање и издавање чланских књижица искључиво има СУБНОР-а Србије.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
11°
Cloudy
07:0317:42 CEST
MonTueWed
min 8°C
17/8°C
17/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.