САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 791927Укупно посета:
  • 2507308Укупно прегледа:
  • 1Тренутно посетилаца:

САМО ЈЕДИНСТВЕНИ НАПРЕД

У Новом Саду је, под председавањем Светомира Атанацковића, одржана редовна годишња скупштина Покрајинског одбора СУБНОР-а Војводине посвећена јединственом путу организације у Србији. У раду је учествовао председник СУБНОР-а Србије Душан Чукић.

Пре почетка рада Скупштине, потпредседник СУБНОР-а АПВ Драгољуб Ђорђевић говорио је о злочиначкој агресији НАТО пакта на нашу земљу 1999. године. Разарања и уништења инфраструктуре, рушење мостова, школа, болница, информативних кућа и свих значајних објеката у градовима широм Србије.

За злочине, ничим изазваним није нико и никада одговарао, тим горе што је бестијалност носила назив „Милосрдни анђео“, а убијани грађани и деца су проглашавани колатерарном грешком.

Много тога је ових дана широм Србије речено, а посебно на државном скупу у Алексинцу, где је пред мноштвом народа говорио Председник Републике Господин Александар Вучић.“

У радном делу, коме су присуствовали члан Републичког одбора Зоран Јаковљевић и Перка Ђурчијански, носилац „Партизанске споменице 41“, речено је да су успешно одржане скупштине одбора, изабрана нова руководства која настављају борбу за истину о НОР-у, на неговању традиција и очувању борачко-инвалидске заштите.

Остварени су задаци предвиђени планом и програмом рада, као и активности предвиђене календаром обележавања значајних датума и догађаја из народноослободилачке антифашистичке боре.

Статут СУБНОР-а Србије је основа рада и деловања. Добра сарадња је са градским и општинским удружењима, као и са органима РО Србије. Јединство је главна одредница у остваривању постављених задатака.

Сарадња и односи са Покрајинском владом је на високом нивоу, мада има застоја када се ради о финансирању. Врло често се касни са расписивањем конкурса и неуважавања поднетих пројеката.

На седници је значајно било присуство председника СУБНОР-а Србије, Душана Чукића, јер је инвентивношћу допринео да чланови Скупштине схвате каква смо организација, какав углед у друштву имамо, зашта се залажемо и од чега нећемо одступати.

„Ми смо патриотска, државнотворна, антифашистичка организација. Сви нас цене, то смо успели захваљујући раду, што није био случај пре неколико година када су досовци управљали државом. Сада су Председник Републике, држава Србија, препознали нашу делатност, резултате на домаћем и међународном плану, добили смо Сретенски орден. Борићемо се и даље, остваривати улогу заштитника НОБ и тековина те борбе, антифашизам. То је полет да будемо још снажнији у будућности. Многи задаци нас чекају, нећемо поклекнути, сагињати главе.

Посебно је значајно да у градским и општинским удружењима негујете и остварујете јединство. У СУБНОР-у не сме бити промена имена, измишљање статутарних измена. Постоји само СУБНОР, који прославља 70 година постојања. Ми смо најстарија организација те провијенције.

Вертикала и субординација у нашим удружењима је постулат опстанка и рада, то се мора поштовати“.

Председник СУБНОР-а Србије говорио је и о жестоким притисцима на нашу земљу, терористичким нападима у Косовској Митровици на голоруки народ и највише преговараче о миру у јужној српској покрајини, страним менторима, али и о разумној политици државног руководства Србије које настоји да обезбеди сигурност за наш народ на свим просторима, инсистира на дијалогу, не дозвољава понижење.

Закључак Скупштине у Новом Саду је да се овакви скупови морају одржавати чешће за јединство и лакше превазилазили проблеми и многобројно чланство благовремено обавештавало о општој ситуацији. У томе, такође, значајну улогу имају „Борац“ и портал СУБНОР-а на интернету.

 

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Snow
07:0816:29 CET
SunMonTue
3/1°C
3/0°C
2/0°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2019. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2019.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.