САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 784855Укупно посета:
  • 2490465Укупно прегледа:
  • 2Тренутно посетилаца:

ТРНОВИТ  ПУТ  ДО  СЛОБОДЕ

У организацији СУБНОР-а Војводине, у препуној сали Дома Војске Србије у Новом Саду, свечаном академијом  обележена је 72. годишњица оснивања Прве пролетерске народноослободилачке ударне бригаде.

Председник СУБНОР-а АП Војводине и потпредседник СУБНОР-а Србије, Светомир Атанацковић, посебно је истакао:

„Прва пролетерска, формирана 21.децембра 1941. године, била је окосница стварања  монолитне, морално чврсте и надасве борбено храбре армије. Она је стварана у времену када је у Европи и свету беснео рат. У нашој земљи су фашистичке хорде и њихови верни помагачи, домаће слуге и издајници, посебно они са „Равне горе“, чинили невиђене злочине над недужним народом.

Прослављајући 72. рођендан славне Прве пролетерске НОУ бригаде,  био би грех изоставити оне хероје који су дали живот зарад слободе и сламања фашизма. Ратни пут бригаде, био је крвави пут, дуг 20.000 километара. У њој се борило 22.000 бораца. Погинула је једна трећина,  а много више лакше и теже рањено. Бригада је дала 83 народна хероја. Сама бригада је одликована Орденом народног хероја. Током читавог Другог светског рата, пролетери су водили веома тешке борбе са фашистичким снагама, са четницима и усташама. Трновит је пут бригаде био на освајању слободе”.

Атанацковић је посебно истакао: „И данас, када славимо и обележавамо, за нас веома значајан датум рађања славне армије, морамо да говоримо и оно што у нормалним условима не би требало говорити. Свеколики грађани Србије, а посебно омладина, живи у свакодневним лажима, прекрајању и фалсификовању народноослободилачке антифашистичке борбе и тековина. У то су укључени тзв. јавни радници, јавни „сервиси“ (РТС), квази и надристоричари.

Срамотна је и фалификат серија четницима и Дражи на РТС. И сам наслов, па још и књига коју су почели да крчме, нису ништа друго до смишљена провокација, подсећање на своје истомишљенике и миљенике које је светска историја одавно презрела и одбацила.

У уџбеницима се НОБ и не спомиње. Да ли ће уопште наша деца знати ко су и да је њихова слобода крваво зарађена?”.

На свечаности су веома богат уметнички програм извели КУД „Вила“ и ђаци основне школе „Жарко Зрењанин“ из Новог Сада. Програм је водила глумица СНП Гордана Ђурђевић-Димић.

   

 

 

Једно реаговање на Војводина

  • pedjaza каже:

    Pokrajinski odbor SUBNOR-a Vojvodine nastavlja svoju doslednost u negovanju tradicija NOR-a i potenciranju značaja antifašističke borbe. To ima svoje utemeljenje i u istorijskim razlozima, jer je stanovništvo Vojvodine tokom Drugog svetskog rata bilo izloženo masovnim stradanjima od strane ratličitih fašističkih i kvislinških formacija (nemačkih i mađarskih okupacionih snaga, četnika, ustaša itd.).
    Konstatacije Svetomira Atanackovića, predsednika PO SUBNOR-a Vojvodine, o sve većoj medijskoj popularizaciji Ravnogorskog pokreta i potpunom zapostavljanju NOB-a u školskim užbenicima iz istorije, predstavljaju jasno upozorenje da se moraju preduzeti konkretne mere u cilju promene takvog stanja. Akcije edukacije, što šireg obeležavanja važnih istorijskih događaja iz NOR-a, kolektivnog prijema raznih organizacija (naročito onih koje okupljaju mlađe ljude), kao i pojedinačnih članova, formiranje sekcija mladih poštovalaca NOR-a, što veće prisustvo SUBNOR-a u javnosti, na medijima, internetu, društvenim mrežama itd. neki su od koraka koji bi mogli doprineti ispravljanju istorisjkih nepravdi, koje se već duže vreme plasiraju na različite načine.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
10°
Mist
07:0417:40 CEST
TueWedThu
17/8°C
17/3°C
14/6°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.