САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 782282Укупно посета:
  • 2485924Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

РЕЧИ ЛЕТЕ, СЛОБОДА ОСТАЈЕ

Врање као град богате историјске прошлости на пригодан начин обележава годишњице ослобођења од окупатора. Најпре од Турака 1878. године, а затим од Бугара у Првом и Другом светском рату.

Опорављени на Крфу, после преласка преко Албаније, око 150 хиљада српских војника, заједно са савезницима под командом француског генерала Де Переа, незадрживо су кренули у пробој Солунског фронта и повратак у отаџбину Србију.

Четвртог октобра 1918. године ослободиоци су ушли у Врање. О том догађају и данас се може чути анегдота како је и једна бака са букетом жутог цвећа изашла на улицу да поздрави ослободиоце. Пролазећи поред ње француски војник јој је на свом језику пожелео добар дан, обративши јој се са „бон жур“. Не знајући француски и мислећи да је Француз помешао жуто цвеће са божуром, онако као за себе на врањанском му је одговорила: „Синко овој неје божур него жуто цвеће“. Војник је продужио даље а бака је остала задовољна што га је подучила шта је божур а шта жуто цвеће.

Елем, Врањанци сваке године низом разноврсних и добро осмишљених активности обележавају овај историјски датум. Обележавање је почело 2. октобра пројекцијом филма „Драгутин … Натхалие“. Већ сутрадан отворена је изложба фотографија под називом „Страдање Срба у Топличком устанку“.

Сам дан ослобођења, био је испуњен низом активности. Најпре је делегацију потомака ратника примио командант 4. бригаде и гарнизона Врање пуковник Слободан Стопа, а затим и градоначелник Врања др Слободан Миленковић са сарадницима. Потом је уприличена свечана седница Скупштине града и додела признања „4. октобар“.

У склопу програма обележавања СУБНОР Врања врло активно је учествовао, јер је још далеке 1974. године преузео улогу обележавања историјских датума из балканских и Првог светског рата. Овом приликом у склопу обележавања 99. годишњице ослобођења Врања у Првом светском рату и 70. годишњице свог постојања и рада, СУБНОР је издао и промовисао књигу аутора Славице Цветковић и др Марине Јањић „Речи лете, записано остаје“, о др Јовану Љ. Јањићу, једном од активнијих чланова СУБНОР-а Врање, патриоти и потомку ратника, аутору око 30 књига међу којима су и књиге патриотског садржаја.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Clear
06:2818:32 CEST
MonTueWed
min 6°C
16/4°C
18/4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.