САВЕЗ УДРУЖЕЊА БОРАЦА НАРОДНООСЛОБОДИЛАЧКОГ РАТА СРБИЈЕ (1941-1945. И 1992. И 1999.)
Скорашњи чланци
Архиве
Бројач посета
  • 789454Укупно посета:
  • 2499299Укупно прегледа:
  • 0Тренутно посетилаца:

БОРЦИ УВЕК У ПРВИМ РЕДОВИМА

Градски одбор СУБНОР-а Врања већ читаву годину органузује бројне активности поводом седамдесет година постојања и богате и садржајне активности.

Борачка организација Врања формирана је 1948. године. Тим поводом је, поред бројних других активности, 6. марта организована и академија у Дому Војске. У препуној сали и пред бројним званицама свечаност је започела уз звук трубе и „Марш на Дрину“ у извођењу Ненада Младеновића, вишеструког победника Гуче, и потом химну „Боже правде“.

Председник Градског одбора СУБНОР-а Стојан Младеновић је истакао да су борци не само у рату, већ и у послератној изградњи били у првим редовима и даље достојанствено стоје на бранику патриотизма, слободарских идеја и антифашизма. Својом државотворном и патриотском улогом и данас СУБНОР окупља велики број чланова који ће увек доприносити изградњи земље, њеној слободи и доследној одбрани историјске истине. Посебно задовољство изразио је због чињенице да је СУБНОР Србије, због патриотизма и антифашизма, одликован Сретењским орденом.

На академији је прочитана и поздравна порука председника СУБНОР-а Србије Душана Чукића, следеће садржине:

„Са великим задовољством честитам вам седам деценија часног постојања и рада организације која је увек била на правом путу и у интересу отаџбине, слободарства, антифашизма, традиције нашег народа. Због тога сте се и учврстили у врху најбољих вишељудне субноровске породице.

Знам да ћете наставити у таквом правцу и са заједничким јединственим циљевима високо држати стег Србије“.

Учесницима је приказан документарни филм о седам деценија успешног рада и постојања. Већи број чланова СУБНОР-а говорио је о својој организацији уз бројна документа, фотографије, снимљена спомен-обележја и секвенце из филмова и живе снимке са обележавања историјских датума. Судећи по бурном аплаузу, документарни филм је веома топло примљен међу учесницима академије.

У уметничком делу програма рецитовани су стихови песама „Мома кроз гору иђаше“ и „Батаљону стани мало“, које је народ посветио погинулом народном хероју Мирку Сотировићу, као и делови „Пркосне песме“ Добрице Ерића, Свечана песма СУБНОР-а „По шумама и горама“ и у завршници хорска песма „Рачунајте на нас“. Речи Роске Јањић на Првом конгресу АФЖ у Београду, жене из врањског краја која је у рату изгубила троје деце, говорила је глумица Радмила Ђорђевић.

Уметнички део програма реализовали су веома успешно ученици и професори Гимназије „Бора Станковић“ у Врању. Наравно СУБНОР није случајно поверио овај задатак Гимназији јер у томе има симболике. Ова школа је увек била стециште напредних идеја и даље успешно негује слободарске традиције нашег народа. Само у Другом светском рату погинуло је 93 професора и ђака, међу којима су три народна хероја и сва њихова имена налазе се на спомен-плочама у холу.

Поводом овог великог јубилеја Градско одбор СУБНОР-а доделио је и четири повеље захвалности за дугогодишну сарадњу, подршку и заједничке активности:

У име Града Врања повељу је примио градоначелник Слободан Миленковић, у име Четврте бригаде Копнене војске, командант пуковник Слободан Стопа, у име полицијске управе заменик начелника одељења полиције Ненад Костић, у име СУБНОР-а Србије, председник Скупштине Мирољуб Стојчић.

Свечана академија била је прилика да свим учесницима буде уручено по једно издање ГО СУБНОР-а „Историја за незаборав“ (водич кроз Клуб бораца у Врању) како  би упознали историјску поставку и посетили просторије СУБНОР-а.

Пријатељи сајта
СБ Бањица Сокобања
Oculus
Сава животно осигурање

Призма
!cid_ii_13e1bf79434cfa61
Фондација Солидарност
Belgrade
Snow
07:0815:58 CET
SatSunMon
1/-1°C
0/-7°C
-1/-4°C
ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ СВИМ ЧЛАНОВИМА И ОРГАНИЗАЦИЈАМА СУБНОР-а

Због тоталне медијске блокаде aктивности СУБНОР-а,
посебно напора да се одбрани антифашизам као политичко-идеолошко опредељење савременог света и антифашистичка прошлост Србије:

Скупштина СУБНОР-а Србије позова чланство и организације да наш одговор буде масовна претплата на лист „Борац“, те на масовније учешће чланства у сарадњи са Редакцијом – како истина о антифашизму и часној антифашистичкој борби народа Србије 1941–1945. и 1992. и 1999. не би била медијски угушена а истина избрисана из свести нових генерација.

На изузетан значај тог питања указала је и седница Републичког одбора СУБНОР-а од 9. априла 2012.

Претплата за „Борац“ у 2018. износи 800 динара

Новац изволите уплатити на текући рачун РО СУБНОР-а Србије
бр. 205-22402-06, са назнаком – претплата за „Борац“ 2018.
Копију уплатнице пошаљите на адресу:
РО СУБНОР-а Србије, Савски трг 9, 11000 Београд,
или нам јавите телефоном на број 011/6643-651
како бисмо евидентирали вашу уплату и унели Вас у списак за експедицију листа.

Почетна | О СУБНОР-у | Контакт

Главни уредник Душан Чукић | СУБНОР Србије, сва права задржана.